Astazi, 28 februarie, Centrul 115 Comunicatii RMNC Bacau implineste 30 de ani de la infiintare. Istoria comunicatiilor isi are originea in secolul al XIX-lea, odata cu descoperirea „telegrafului electric”, care, fara indoiala, a fost cea mai mare descoperire de la inventarea prafului de pusca de catre chinezi. Drept urmare, in anul 1873, prin Inaltul Decret Regal din 14 iulie se infiinteaza prima sectie de telegrafisti militari din Armata Romaniei.
Dar istoria comunicatiilor moderne de la noi a inceput in ziua de 28 februarie 1982 cind, in baza Ordinului ministrului apararii nationale nr. OG 45/1982, s-a infiintat Batalionul 115 Transmisiuni, dislocat in garnizoana Bacau, subordonat Comandamentului Trupelor de Transmisiuni, avind misiunea de a asigura comunicatiile la nivel strategic ale Statului Major General. Perioada de inceput a fost dificila, colectivul eterogen, baza materiala pentru instructie insuficienta, spatiile de cazare si pregatire inadecvate obtinerii performantei. Dupa anul 1989, unitatea a parcurs un amplu proces de transformare si modernizare, ajungind astazi una dintre cele mai reprezentative unitati de comunicatii. In conditiile in care Romania este parte a Aliantei Nord-Atlantice, realizarea unor legaturi de calitate, sigure si neintrerupte intre armatele diferitelor tari ce desfasoara actiuni militare comune impune o standardizare si o compatibilitate stricta a tuturor elementelor ce se au in vedere la proiectarea, realizarea si exploatarea sistemelor de comunicatii si informatica. In zona istorica „Moldova” aceasta misiune este indeplinita cu succes de Centrul 115 Comunicatii RMNC, care poate fi cu usurinta integrat in sistemul de comunicatii si informatica al Aliantei, personalul si tehnica indeplinind toate standardele de interoperabilitate cu cele mai moderne armate din NATO. Profesionalismul personalului din Centrul 115 Comunicatii RMNC a fost confirmat si la inlaturarea efectelor inundatiilor din judetul Bacau din anul 2005.Centrul a actionat operativ pentru evacuarea locuitorilor si bunurilor materiale din zona Comanesti si din municipiul Bacau, pentru decolmatarea cailor de acces si locuintelor din Comanesti, Agas, Asau si Ciobanus si a inundatiilor din vara anului 2010, in zona localitatii Saucesti.
In toata perioada existentei acestei unitati nu a fost neglijata nici latura spirituala a fenomenului militar si, astfel, in luna mai 1999 a inceput construirea Bisericii Militare „Sfintul Gheorghe si Eroii Neamului”. In luna septembrie 2007, a avut loc sfintirea bisericii ridicata in incinta unitatii cu sprijinul militarilor de toate armele din garnizoana si care asigura asistenta religioasa personalului militar activ, in rezerva si in retragere din garnizoana Bacau. Astfel, Armata si Biserica – aceste institutii care la noi, la romani, sint piloni de baza ai unitatii si continuitatii noastre pe aceste meleaguri – pot aduce, prin colaborarea lor, o contributie decisiva la progresul moral si spiritual al societatii rominesti.
Faptul ca transmisionistii acestei unitati sint printre cei mai buni din armata, este un lucru de necontestat, comunicatiile realizate de ei fiind considerate a fi parte integranta a operatiunilor militare. Pentru armata, transmisionistii sint „mina dreapta”, cei care ajuta sa se transmita toate ordinele necesare pentru conducerea activitatilor sau actiunilor militare, de pregatirea lor de specialitate, de ordinea si disciplina militara, de caracterul lor depinzind modul in care ajunge ordinul, in cit timp ajunge el si rezultatul activitatilor pe cimpul tactic. La aceasta ora se poate afirma, fara echivoc, ca unitatea dispune de un colectiv veritabil, profesionist, unit si cu adevarat puternic, capabil sa duca la indeplinire toate misiunile unitatii, sarcinile si obiectivele propuse.
La multi ani, dragi camarazi TRANSMISIONISTI!
Col (r) Paul Valerian TIMOFTE
Ioan a zis
LA MULTI ANI domnilor transmisionisti !!!!