La ultimul etaj al unei clădiri din preajma Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, cîțiva băcăuani se reobișnuiesc cu atmosfera din școală. Într-o sală, un profesor explică unor tineri unele noțiuni din domeniul construcțiilor. Învățăceii își notează conștiincios, mai ales că se apropie pauza. Într-o altă clasă, un grup de femei învață despre șabloanele din industria confecțiilor. Multe fac eforturi vizibile pentru a interacționa cît mai mult cu „profa”. Sînt în sală femei în vîrstă, dar și cîteva tinere, una dintre ele și-a adus și fetița, pe care probabil nu a avut cui s-o lase în grijă. Alături se află „laboratorul de info”, unde vreo 15 cursanți fac, pe doar șapte computere, primii pași în Windows. Cei mai mulți par adolescenți și chicotesc ca într-un internet-cafe.
Sîntem la „școala pentru șomeri”, Centrul de Formare Profesională (CFP) al forțelor de muncă băcăuane. Locul unde mulți dintre cei care-au avut neșansa de a-și pierde locul de muncă încearcă să se recalifice într-un domeniu ceva mai căutat pe piață. Pentru mulți dintre „elevi” e destul de greu, nu mai au vîrsta la care să învețe ori să se adapteze cu ușurință. O fac însă de nevoie, fie pentru a se reangaja repede, fie măcar pentru a continua un timp să-și ia indemnizația de șomaj. „Am fost la un moment dat disponibilizat de la fabrica de bere din Mărgineni, unde lucram ca operator la drojdie. Acum însă m-am gîndit să fac altceva și am venit la cursurile de zugrav-vopsitor. Din cîte am înțeles, mă voi putea angaja după curs la unitatea unde-mi fac practica”, ne-a spus unul dintre cei prezenți, Gheorghe Tofan, în vîrstă de 35 de ani.
„Încercăm astfel să venim în ajutorul șomerilor care doresc calificare-recalificare. Cursurile sînt gratuite pentru șomeri și de ele depinde uneori continuarea plății șomajului, ca și o angajare rapidă”, a explicat șefa CFP, Carmen Galița. Potrivit spuselor acesteia, centrul așteaptă în viitorul apropiat autorizarea forțelor de muncă pentru noi cursuri, ca și unele modernizări la nivelul cursului de inițiere operatori introducere, validare și prelucrare a datelor. „Este vorba de calculatoare mai numeroase și mai noi, deoarece acestea sînt total depășite, precum și de introducerea unei conecții la internet”, a încheiat ea. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns