• cele mai multe credite sînt pentru cumpărarea de apartamente vechi, și nu pentru construirea de noi locuințe • Banca Comercială Română (BCR) acordă credite ipotecare în lei și valută pentru persoane fizice pentru finanțarea investițiilor imobiliare • perioada de rambursare a creditelor este de pînă la 15 ani • pentru creditul ipotecar nu se solicită giranți
Introduse pe piața serviciilor bancare de către BCR la începutul acestui an, creditele ipotecare au o mare priză la băcăuanii care nu au suficienți bani să-și cumpere o locuință. La explozia de cereri de credite au contribuit doi factori: nu se cere girant și dobînzile percepute, pe care clienții băncii le găsesc atrăgătoare. Vasile și Grațiela Știrbu sînt proaspăt căsătoriți și caută bani ca să-și cumpere un apartament, ca să scape de ochiul soacrei din casa părintească. Prezenți la unul dintre ghișeele BCR, Grațiela Știrbu se arată optimistă că se va muta în curînd în casa ei, pe care să o poată amenaja după propriul gust. „Ne-au rămas vreo 55 de milioane de la nuntă și cred că putem spera la un credit ipotecar. E singura noastră soluție, deoarece pentru altfel de credite ni se cer giranți și n-am găsit pe nimeni dispus să-și gajeze casa sau veniturile pe 15 ani, mai ales pe vremurile astea cînd una-două rămîi fără serviciu și greu mai ești primit în altă parte”, spune Știrbu. Girantul pare să fie într-adevăr cea mai mare problemă și, de aceea, băcăuanii se orientează către creditele ipotecare. Constantin Grecea, manager de relații la BCR, ne dezvăluie că „se constată o creștere substanțială a solicitanților de credite ipotecare”. De asemenea, Grecea informează că cele mai multe dintre împrumuturi se fac pentru cumpărarea de apartamente vechi și mai puține pentru construirea de noi locuințe. Dobînzile anuale au un nivel destul de scăzut, de 23,88 la sută la creditele în lei, 8,1 la sută la dolar și 8,072 la sută la euro.
Rata plus dobînda nu trebuie să depășească jumătate din venitul familiei
Valoarea creditului și capacitatea de rambursare a solicitantului se determină în funcție de veniturile nete ale acestuia și soțului/soției sale. Rata totală de rambursat (rata plus dobînda), inclusiv o marjă suplimentară de 20 la sută destinată acoperirii riscului valutar al clientului (la creditul în valută), trebuie să nu depășească jumătate din veniturile nete, fără alte condiționări. Dacă salariul împrumutatului este înregistrat în cartea de muncă în valută (dolari sau euro), la stabilirea capacității de rambursare a creditului nu se va lua în calcul marja de risc de 20 la sută. Nu se solicită garantarea creditului cu veniturile nete ale unui girant. Creditele ipotecare trebuie garantate cu ipoteca de rang I asupra imobilului (teren și construcție) care face obiectul creditului. Avansul minim din surse proprii al solicitantului va fi de 25 la sută din valoarea locuinței.
Dobînda aplicabilă creditelor ipotecare este variabilă și se plătește lunar, conform graficului de rambursare stabilit prin contractul de credit. Pentru cumpărarea unui bun imobil (apartament cu teren sau o locuință cu terenul aferent), acordarea creditului se face integral, prin intermediul contului curent al împrumutatului. Pentru construcția de locuințe pe terenul deținut de împrumutat, se acordă eșalonat, pe măsura efectuării cheltuielilor pe baza prezentării documentelor justificative de plată. Se mai poate face și eșalonat, în mai multe tranșe, conform graficului de eșalonare a tranșelor, stabilit prin contractul de credit, pe baza documentelor justificative. Pentru cumpărarea unui teren și apoi construirea unei locuințe, acordarea sumelor se face în două etape: prima, pentru achiziția terenului necesar construcției, iar a doua pentru realizarea acesteia. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns