• nici firmele care distribuie marfă și nici autoritățile nu știu pînă la urmă cum vor proceda referitor la cererea agenților economici de a majora prețul produselor livrate cu 25%
Imediat ce a început școala, firmele din județ care distribuie lapte și cornuri în unitățile de învățămînt și-au reluat programul de distribuire a produselor alimentare în județ. Cînd toată lumea părea mulțumită că s-a reintrat în normal, distribuitorii din județ au cerut ca Guvernul, care finanțează mîncarea școlarilor, să plătească mai mult. Firme precum Pambac și Prolabac au cerut ca tariful pentru marfa livrată din 6 ianuarie să crească cu 25 de procente. Justificarea lor a fost coeficientul de inflație și faptul că pentru lunile noiembrie și decembrie din 2002, Consiliul Județean (CJ) are să le mai plătească circa 4,3 miliarde de lei. Cum termenul de plată a trecut și se pot percepe penalități, distribuitorii au cerut bani mai mulți.
Într-o primă fază, autoritățile n-au știut cum să comenteze cererea agenților economici. Cel mai nemulțumit de cerere s-a arătat Dumitru Brăneanu, vicepreședintele CJ Bacău, care a spus că doar Pambac vrea bani mai mulți, și că solicitarea nu se justifică. Brăneanu a spus că Guvernul a stabilit inițial o sumă, furnizorii au acceptat-o și că nu este normal ca o firmă mare precum Pambac să ceară sume mai mari. În plus, vicepreședintele CJ a spus că instituția pe care o reprezintă nu are ce negocia cu furnizorii, pentru că, pînă la urmă, Guvernul este cel care decide dacă dă bani mai mulți sau nu.
De atunci s-a scurs o săptămînă, dar nici în acest moment autoritățile nu știu sigur cum să procedeze. Distribuitorii vor merge la București să negocieze direct, își vor trimite cererile, iar Guvernul va hotărî dacă acceptă sau nu – sînt întrebări la care nimeni nu poate da un răspuns ferm. „Distribuitorii nu au venit cu amenințări că vor întrerupe livrarea alimentelor. Dar pe bună dreptate, ei au cerut să nu se întîrzie cu banii, pentru că există o concurență, iar cel puțin în cazul Prolabac-ului, care colectează lapte, își pot pierde clienții. Eu așa văd pașii: furnizorii să transmită cererea lor și Guvernul să ne comunice un plafon în care ne putem încadra. Altfel, ce ar depăși acest plafon ar trebui acoperit din surse locale”, ne-a declarat prefectul Radu Cătălin Mardare.
Deși autoritățile nu mai par la fel de supărate că agenții economici au cerut bani mai mulți, nici nu dau semne că s-ar grăbi în vreun fel să ajungă la negocieri și să rezolve din timp problema. Așa ar ști și firmele cu ce bani lucrează, iar Consiliul Județean cît poate oferi. Problemele nu par, cel puțin deocamdată, foarte stringente, pentru că nici societățile distribuitoare nu au amenințat că s-ar retrage din toată această afacere. Lucru care, evident, convine de minune autorităților.
Și totuși, agenții economici așteaptă un răspuns. Dan Butnaru, directorul de marketing de la Prolabac, ne-a declarat că ar mai avea de încasat pentru laptele livrat în luna decembrie circa două miliarde de lei. Directorul Butnaru ne-a explicat că firma a semnat în septembrie 2002 un contract în care a cerut 3.361 de lei pentru lapte fără TVA, iar acum au solicitat circa 4.000 de lei, tot fără TVA. „Noi am trimis deja o cerere justificată prin facturi. Deocamdată nu putem spune nimic, dar așteptăm, în speranța că se vor gîndi să rezolve și această problemă”, a adăugat Dan Butnaru. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns