• de ieri, băcăuanii bolnavi au început bătălia pentru supraviețuire • rețete gratuite se mai eliberează în cîteva farmacii ale orașului, iar compensatele au ajuns și ele rare ca iarba de leac
„Numai bolnav să nu fii!”, veche vorbă rostită de oameni pe care îi chinuie fel și fel de boli a ajuns în zilele noastre un motiv serios de panică și disperare. Medicamentele sînt greu de procurat și singura variantă pentru a putea urma tratamentul prescris de medici este să scoți bani din buzunar. Sistemul asigurărilor de sănătate se apropie de faliment, atît timp cît una dintre prevederile care veneau în sprijinul plătitorilor de contribuții la fondul de sănătate, eliberarea de medicamente gratuite și compensate, nu mai poate fi respectată. Farmaciile sînt ticsite de produse, dar nu ajungi la ele decît dacă le plătești integral. Rețetele compensate și gratuite seamănă pe zi ce trece mai degrabă cu biletele la loterie decît cu o recomandare medicală. Lună de lună, alergătura după tratamentul prescris îi năucește pe pacienți și puțini dintre cei porniți în goană după medicamente compensate și gratuite reușesc să le procure. Sute de bolnavi rămîn cu rețetele în buzunar, iar alții se trezesc cu portofelele goale după ce se satură să mai alerge prin farmacii și își cumpără rețeta cu banii jos. Finanțatorul sistemului de sănătate, casa de Asigurări de Sănătate, care încheie contracte cu farmaciile nu au curajul să recunoască faptul că fondurile alocate sînt insuficiente. Casa de Asigurări nu percepe drept reale nici plîngerile bolnavilor care povestesc cum au alergat de la o farmacie la alta și s-au ales doar cu timp pierdut și nervi măcinați. Simpla împărțire matematică a banilor către farmacii nu este suficientă și nu rezolvă una dintre cele mai spinoase probleme ale sistemului sanitar. La ce bun să mai plătim contribuția la fondul de sănătate, dacă tot nu beneficiem de nimic?
Incognito la rînd în farmacie
Nu am nici rețetă compensată, nici gratuită de luat, dar, sub pretext că mă interesează un produs cosmetic proaspăt intrat pe piață,mă așez la rînd în Farmacia nr.1. Coada este suficient de lungă și am timp berechet să observ fața fiecăruia dintre cei ajunși în dreptul farmacistei de la ghișeu. Toți bolnavii au în mînă rețete compensate sau gratuite, iar expresia de pe chipul lor este a unor oameni care așteaptă un răspuns foarte important. Nu sînt siguri că medicamentele de care au ei nevoie mai există pe raft sau că boala de care suferă și care este „arondată” la farmacia în cauză nu și-a epuizat plafonul. Pe peretele din spatele rîndului, un afiș scos la imprimantă îi atenționează pe bolnavi că retețe gratuite se eliberează numai pentru cazurile sociale, pentru afecțiunile oncologice și bolile psihice, iar rețete compensate numai în limita plafonului.
În fața mea, doi bătrîni de la țară așteaptă să le vină rîndul. Primul are în mînă o rețetă compensată pentru o suferință cardiacă și una gratuită, pentru tratarea glaucomului. Cel de-al doilea, intră în vorbă cu el și află că au ceva în comun: boala oftalmologică pentru care aleargă prin oraș după medicamente gratuite. „Am mai stat deja la un rînd, la farmacia din Piața Centrală. Cînd am ajuns la ghișeu, farmacista mi-a spus că nu mai are bani pentru gratuite. Am venit încoace, să văd dacă am noroc. Așa am alergat și luna trecută, dar n-am găsit nici fir de farmacie care să-mi dea rețeta”, spune primul dintre bărbați, mai mic de statură și parcă ceva mai în vîrstă. Al doilea își mută greutatea de pe un picior pe altul și oftează. „Apăi, nu-mi spune mie. Luna trecută nu am mai găsit în nici o farmacie rețeta gratuită pentru glaucom și, după ce am înebunit căutînd, am cumpărat pînă la urmă o soluție preparată în laborator, ceva mai ieftină, care cică ar înlocui medicamentul dat de doctor”, spune și omul din fața mea.
După minute bune de așteptare, cei doi bărbați ajung la tejghea. „Pentru glaucom nu eliberăm rețete gratuite, iar pentru compensată încercați mîine după-amiază”, răspunde repede farmacista și își îndreaptă deja privirea spre următorul bolnav de la rînd. „A! Tot pentru glaucom aveți și dumneavoastră rețeta. Următorul!”, își încheie rapid farmacista conversația cu cei doi bătrîni din fața mea. După ce mă prezint și le propun să-i însoțesc la toate farmaciile pe care au de gînd să le bată cu piciorul aflu că îi cheamă Anton Amarghitei și Vasile Niculea. Primul are 76 de ani este din Mărgineni și se tratează de glaucom și inimă. Al doilea are 70 de ani și a venit cu „ocazia” de la Gîrleni, ca să-și ia un singur medicament gratuit pentru glaucom. Se deplasează destul de greu, dar nu se dau bătutți și vor să ia la rînd orice farmacie care le iese în cale. Prima căreia îi trec pragul cu îndoială este farmacia Marbo, de lîngă Starea Civilă. „Nu dăm nici rețete gratuite, nici compensate. Ne-am epuizat plafonul încă din luna martie și nu mai avem cum să eliberăm nici o rețetă”, le răspunde farmacista singurilor clienți aflați în acel moment în farmacie.
Seria răspunsurilor negative continuă la farmaciile Remediafarm de pe strada Mihai Eminescu și Farmavis din fața Gării, care nu au contract semnat cu Casa de Asigurări, deci nu intră în obligația lor să dea medicamente compensate și gratuite. „Mai știu eu o farmacie,pe peronul gării. Haideți și pînă acolo, poate avem noroc!”, spune Vasile Niculea. Colegul lui de suferință se conformează, iar eu îi urmez îndeaproape. Intrăm și în farmacia de pe peron, dar ieșim și de aici destul de repede. „Nu am dat niciodată gratuite pentru glaucom, iar acum dăm fără bani numai urgențele. Încercați la farmacia de la Insulă, sau la farmacia Omnia de pe Mărășești. Rețeta compensată aș putea să v-o dau, dar unul dintre medicamentele pe care vi le-a scris medicul nu se mai fabrică. Vreți rețeta fără acest produs?”, îl întreabă farmacista pe Anton Amarghitei. Bătrînul refuză politicos și își pune în buzunarul de la piept rețetele pentru care mai are mult de alergat. Părăsim Gara și ne îndreptăm spre strada Mioriței. Sperăm să găsim destule farmacii în cartier și măcar una care să nu-și fi terminat plafonul. Următoarea farmacie se dovedește însă o variantă necîștigătoare: Unitatea Crisil nu are contract cu asigurările de sănătate, deci vinde medicamente și atît. La vreo sută de metri mai jos, dăm peste altă farmacie.
Bătrînii sînt obosiți de atîta mers pe jos, dar nu se lasă. Mergem mult și bine pînă la următoarea farmacie și unul dintre drumeții porniți în căutarea medicamentelor recomandate de medic are noroc. Intrăm în farmacia nr. 4 de pe Mioriței și Vasile Niculea își găsește picăturile pentru ochi. „Aș da peste milion, dacă ar trebui să scot bani din buzunar. Trebuie să țin minte farmacia asta, că poate și luna viitoare am noroc tot aici”, spune Niculea. Bătrînul din Mărgineni nu are însă șansa colegului său. „Medicamentele pe care le aveți dumneavoastră pe rețeta gratuită nu le mai am pe raft, iar la asta pentru inimă aveți un Nifedipin Retard, care nu se mai fabrică”, a răspuns farmacista bărbatului din fața sa. Bătrînul s-a obișnuit deja cu situația și nu mai cere detalii. Își ia repede rețetele, salută și se îndreaptă spre ușă.
Pe stradă, Niculea își amintește ceva foarte important. „Cu chiu cu vai am luat medicamentul meu, dar am uitat de nevastă-mea. Am o rețetă compensată și pentru ea, că luna trecută a stat internată în spital. Iar trebuie să o iau de la capăt!”. Fără un traseu dinainte stabilit, ieșim de pe strada Mioriței și coborîm pe Ștefan cel Mare. Ajungem la farmacia Diana, unde cineva ne-a șoptit că se dau rețete compensate și gratuite. Găsim cinci pacienți la rînd, toți cu rețete în mîini. Și de această dată, norocosul este tot Vasile Niculea. În numai cinci minute, omul intră în posesia medicamentelor compensate pentru soție. Amarghitei, însă, are aceeași problemă: glaucomul nu se numără printre bolile pentru care farmacia eliberează medicamente gratuite, iar Nifedipinul Retard pentru inimă tocmai s-a terminat. Plecat de la 6,00 dimineața de acasă, bătrînul de 76 de ani nu se lasă. „Nu mai știți vreo farmacie prin apropiere?”, mă întreabă, și o ia înainte, pînă să-i răspund. Mă gîndesc că la o farmacie mai mică, de cartier, ar putea avea șanse mai mari și îl îndrept printre blocuri la farmacia Tomesfarm de pe strada Logofăt Tăutu. În sfîrșit se găsește o fărîmă de noroc și pentru Anton Amarghitei. Rețeta compensată pentru inimă o primește aici pentru că pe raft se mai găseau două tuburi cu medicamentul care nu se mai fabrică. În schimb, rețeta pentru glaucom nu poate fi eliberată nici aici. „Nu am avut niciodată astfel de medicamente ca cele prescrise pe rețeta dumneavoastră”, i-a răspuns farmacista.
Doar cu jumătate din medicamente în buzunar, Amarghitei tot nu se lasă. Ar fi a doua lună cînd nu ar face tratamentul pentru ochi. Omul își amintește de vorbele farmacistei de la Gară și vrea să mergem la farmacia de la Insulă. Ajungem și acolo, după o porțiune de mers cu autobuzul, și o alta de mers pe jos. Ghinionul îl urmăreșete și aici. Farmacia nr.3 și-a epuizat plafonul pentru rețete gratuite și, prin urmare, nici un pacient cu o astfel de rețetă nu-și mai poate ridica medicamentele. Abia aici paharul răbdării se umple pentru bătrînul de 76 de ani și, pentru că nu are bani să-și cumpere nici măcar jumătate din tratament renunță. Omul își numără banii pentru ocazie și îmi spune că mai are o speranță. „Am fost la doctorul de ochi chiar azi și de aia am umblat prin tot Bacăul. Da’ poate am noroc la Mărgineni, că este și acolo o farmacie micuță”.
Cea mai mare dintre rețelele farmaceutice și-a epuizat plafonul la gratuite
Vasile Niculea este probabil unul dintre ultimii bolnavi care ieri au avut norocul să-și ia rețeta gratuită, iar asemeni lui Anton Amarghitei vor păți pînă la sfîrșitul lunii aprilie mulți bolnavi, deși ne aflăm abia pe 4 aprilie. Criza din farmacii nu este artificială. Ea există și este demonstrată de fapte. Cea mai mare rețea farmaceutică privată din județ, Medica S.A., și-a terminat deja plafonul la medicamente gratuite, chiar dacă beneficiază de unul dintre cele mai importante contracte – ca sumă – încheiate de CAS. „În acest moment s-au epuizat plafoanele la medicamente gratuite în toate farmaciile noastre din Bacău. Doar la farmacia nr.1 mai există bani pentru rețetele gratuite ale afecțiunilor oncologice și apreciem că vor ajunge pînă la sfîrșitul lunii. Pentru afecțiunile psihice, în schimb, cum sînt crizele comițiale, s-au terminat banii. Pentru bolile psihice mai sînt însă două farmacii care eliberează rețete și poate măcar ei nu și-au terminat plafonul. Mai avem bani la farmaciile din Onești, Moinești, Comănești, Buhuși și Podu Turcului și la cele 11 puncte farmaceutice din zona rurală”, ne-a declarat Traian Filip, directorul general al Medica S.A. Șeful lanțului de farmacii Medica spune că plafoanele nu acoperă necesarul mai ales pentru că fondurile de anul acesta sînt mai mici decît cele de anul trecut.
Cu sau fără explicații, criza medicamentelor compensate și gratuite s-a transformat într-un blestem al bolnavilor care au de ales între viață și moarte. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns