Certificarea EUROP pentru carnea de porc și de vită în carcasă poate deschide calea produselor românești spre Uniunea Europeană. Simpozionul organizat zilele trecute la CARBAC a pus în evidență necesitatea unui astfel de sistem în perspectiva integrării. Dar, ca și în alte situații de acest fel, există tendința de lăsa lucrurile pe ultima sută de metri, pe motiv că „avem timp”.
EUROP impune criterii clare de clasificare a carcasei de porc sau de vită
Sistemul EUROP este de multă vreme valabil în țările vestice. Practic, este vorba de o evaluare unitară a carcaselor de porc și de vită, după procentajul de țesut muscular, adică de carne macră. Astfel, o carcasă cu peste 60% carne este evaluată în clasa S, cea mai bună. La un procent cuprins între 55% și 60%, clasa este E. Pentru 50%-55%, clasa este U, 45%-50% – R, 40-45% – O, iar pentru mai puțin de 40% – P. Estimarea procentului de țesut muscular se face atît vizual, cît și cu aparate specifice. „Mai devreme sau mai tîrziu, trebuie să ne aliniem la aceste cerințe – a spus șeful CARBAC, Alexandru Săutea -, pentru că astfel produsele noastre vor respecta normele europene și vor pătrunde mai ușor pe piața externă”. Aplicarea sistemului are o serie de avantaje. Astfel, procesatorii vor avea materie primă cu un conținut redus de grăsime, condiție aproape obligatorie în țările UE. Pe de altă parte, crescătorii de porci în special, fac economii, știut fiind faptul că pentru un kilogram de carne în viu necesarul de furaje este cam jumătate decît pentru un kilogram de grăsime. Dar aceasta presupune și material genetic bun, adică orientare spre varietățile producătoare de carne. „Experimentele făcute de noi confirmă întru totul aceste lucruri – a declarat prof. Nicolae Zeneci, de la Suintest Periș. Rămîne să ținem cont de ele și să implementăm sistemul”. Pe de altă parte, reprezentanții patronatului de profil recunosc faptul că certificarea trebuia făcută de mai multă vreme și că este necesară.
Aflat la seminar, reprezentantul firmei daneze SFK – care acordă consultanță în domeiu și produce aparatură specifică – , Sven Jansen, a declarat că „România are potențial zootehnic, are industrie de profil, deci poate intra pe piața concurențială dacă-și pune la punct sistemele de certificare după normele europene”.
Implementaea EUROP are șanse să se facă-n ultimul moment
Chiar dacă este necesar pentru intrarea pe piețele europene, sistemul de certificare a carcaselor are șanse să fie implementat în ultimul moment. Deși este preconizat să intre în vigoare în vara lui 2004, pînă acum există doar Comisia de lucru pentru introducerea sistemului de plată a porcilor în corelație cu calitatea carcaselor și în conformitate cu legislația Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, legislația, normele de aplicare, modul de certificare, aparatura agreată și utilizarea ei abia de acum urmează să fie definite. Aparent, este suficient timp, dar 2004 este an electoral și dacă se lasă totul pe ultima sută de metri există mari șanse ca și aceste reglementări să apară cu întîrziere. Astfel, produsele românești din carne rămîn iar la coada admiterii pe piețele concurențiale din Uniunea Europeană. Menționăm că Polonia, Ungaria, Cehia și alte țări candidate au demult acest sistem de certificare, afirmațție făcută chiar de reprezentantul firmei daneze, care acolo a acumult experiența pentru europa Centrală și de Est. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns