• foștii proprietari vor să vîndă acum acțiunile SIF Moldova
Foștii posesori de acțiuni la fostul Fond al Proprietății Private II Moldova au devenit brusc interesați de certificatele pe care le-au vîndut pe nimic sau le-au pierdut. Ziarele locale – dar și unele centrale – sînt pline de anunțuri de tipul: „X, pierdut certificat de acționar FPP II Moldova. Îl declar nul”.
Anunțurile respective nu sînt însă chiar atît de ciudate. Mulți posesori ai certificatelor FPP II au crezut că se vor îmbogăți de pe urma acțiunilor pe care le aveau. Cum dividendele i-au dezamăgit inițial, s-au gîndit să le vîndă. Dar, la acea vreme, fostele FPP-uri – transformate între timp în societăți de investiții financiare – nu erau cotate la Bursa de Valori, deci nu exista cale legală de a le valorifica. În aceste condiții, le-au dat pe mai nimic la țigani sau la diverși indivizi care le-au cumpărat, însă nu oricum. Mulți le-au cerut datele din buletin, alții, mai isteți, au solicitat o procură notarială pentru a dispune de ele. După cotarea la Bursă, o vreme relativ lungă acțiunile SIF Moldova nu au fost atractive, pentru că aveau prețuri mici. Odată cu explozia de prețuri, mulți din cei care au dat la siverși samsari aceste acțiuni au descoperit că au făcut o afacere proastă. Dar mai există, pentru unii, o speranță. Nu toți cei care au adunat la timpul respectiv certificatele FPP II le-au putut valorifica. Scandalurile legate de furturile practicate de unele societăți de valori mobiliare – care au și dispărut între timp – au înăsprit legislația și unii au rămas cu acțiunile în buzunar. În aceste condiții, cei care nu mai au certificatele merg la SIF Moldova, spun că li s-au furat acțiunile și se interesează dacă mai sînt în baza de date ca acționari. SIF-ul este obligat să rțspundă la astfel de întrebări, pentru că are milioane de acționari. Dacă cel interesat mai este în baza de date, este OK. Dă un anunț că a pierdut certificatul de acționar, face același lucru la SIF Moldova și i se eliberează altul. Cu acte în regulă, poate vinde acțiunile și ia acum peste 3 milioane de lei, după ce a mai luat o sută-două de mii la prima vînzare.
Acesta este cazul fericit. Sînt însă destule cazuri în care acțiunile sînt deja vîndute și nu se mai poate face nimic. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns