• deși 100.000 de băcăuani nu au apă caldă, iar temperatura nu este la parametri normali, conducerea de la CET susține că nimeni nu este vinovat de această situație • avariile foarte frecvente sînt considerate de directorul Vasile Drăgușanu normale pentru o instalație atît de mare • vina pe care și-o asumă managerii de la CET este că, în prezent, producătorul de agent termic nu are sursă alternativă de căldură
Băcăuanii racordați la CET nu vor avea cel puțin în următoarele două zile apă caldă la robinete, iar temperatura din apartamente va scădea cu două-trei grade față de perioadele anterioare. Motivul disconfortului creat celor aproape 25.500 de proprietari de apartamente deserviți de producătorul de agent termic aflat în subordinea Consiliului Local îl consitituie defecțiunile apărute la rețeaua secundară de termoficare și o nouă avarie la cazanul mare din CET, care produce agent termic pentru căldură și apă caldă. „Marți dimineață am decis să sistăm furnizarea apei calde pentru toate apartamentele deservite, din cauza pierderilor enorme din rețeaua secundară de termoficare. 25 de puncte termice din totalul de 47 pe care le avem înregistrau, marți, defecțiuni atît la rețelele noastre, cît și în imobile, iar jumătate din apa caldă ajungea la canalizare, în loc să ajungă la robinete. Pentru a nu mai înregistra aceste pierderi, cum s-a întîmplat în luna decembrie, am decis sistarea pentru toți locatarii, pînă la remedierea tuturor problemelor”, a explicat Vasile Drăgușanu, directorul de la CET.
Dacă pînă acum avea dreptul să remedieze defecțiunile apărute în sistem doar firma Egreta, de ieri, CET a încheiat contracte de interveție pe sistemul secundar de termoficare cu alte patru societăți. În plus, zilele acestea, pînă la remedierea tuturor problemelor care au dus la sistarea apei calde, trei dintre societăți – Branpis, Grup Banco și Termo Service, vor putea fi solicitate de locatari pentru remedierea defecțiunilor din subsoluri sau apartamente. „Pentru noi este important ca produsul nostru să ajungă la beneficiari. Degeaba furnizăm apă caldă dacă în blocuri nu ajunge, din cauza țevilor stricate. Zilele acestea, cele trei firme vor executa gratuit lucruri în apartamente și subsoluri”, a precizat Neculai Baloș, directorul tehnic de la CET Bacău. Potrivit directorului Vasile Drăgușanu, furnizarea apei calde va fi reluată în momentul în care problemele de la toate cele 25 de puncte termice vor fi rezolvate.
S-a mai spart o dată cazanul
Lipsa apei calde de la robinete nu este însă singurul disconfort pe care îl resimt băcăuanii racordați la CET. Temperatura din apartamente a scăzut în ultimele două zile cu două-trei grade față de normal. „Marți dimineață am înregistrat o nouă avarie la cazanul de la CET. Au apărut fisuri la unele țevi din cazan și, în plus, sîntem în imposibilitatea de a alimenta cu cărbune cazanul. Canalele de intrare în cazan au fost obturate, nu am mai putut alimeta cu combustibil cazanul, ceea ce a dus la scăderea sub parametri a agentului termic. Din acest motiv, am fost nevoiți să oprim cazanul”, ne-a mai declarat directorul Drăgușanu. Pentru ca băcăuanii să nu înghețe de frig în casă, CET a solicitat abur industrial de la Sofert și Letea, pînă cînd instalațiile centralei de 420 Mw/h vor fi repornite. Cu toate acestea, agentul termic nu este suficient pentru a încălzi la temperaturi normale toate cele peste 25.500 de apartamente.
Directorul Drăgușanu insistă că nimeni nu e vinovat
Deși avariile s-au ținut lanț în ultima perioadă, conducerea de la CET susține că nimeni nu este vinovat de această situație. Avariile sînt considerate normale pentru o instalație atît de mare și, potrivit directorului Vasile Drăgușanu, ele nu pot fi anticipate. „Marea nenorocire este că în Bacău nu există sursă alternativă de furnizare a agentului termic. Toate CET-urile din țară înregistrează avarii, însă în alte orașe acestea nu sînt resimțite de populație, pentru că există o a două centrală care poate fi pornită. Cum la noi acest lucru nu este posibil, fiecare oprire a cazanului mare în perioada rece este resimțită de băcăuani”, explică Vasile Drăgușanu. Explicațiile directorului CET nu-i scutesc pe băcăuani să se spele în aceste zile la lighean, ca în Evul mediu. Aceleași explicații ar trebui să le țină de cald și celor peste 100.000 de băcăuani care în aceste zile stau în apartamente în care termometrele nu indică mai mult de 20 de grade Celsius. Și care poate acum regretă că nu au avut suficient curaj să-și monteze o centrală, pentru a nu mai sta la mîna unui furnizor care în numai două luni de funcționare pe timp de iarnă a înregistrat patru avarii grave. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns