• de la deschiderea sezonului de debranșări, CET Bacău percepe o taxă de 300.000 de lei de la fiecare băcăuan care dorește să renunțe la sistemul centralizat de încălzire • pînă acum, CET era singurul furnizor de agent termic ce nu percepea astfel de taxă
Febra debranșărilor de la rețeaua de termoficare pare să devină în ultima vreme din ce în ce mai greu de controlat. De la începutul lunii aprilie, odată cu deschiderea sezonului de debranșări, sute de familii de băcăuani au renunțat la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic fie din dorința de a-și monta centrale proprii, de apartament sau de scară, fie din cauza sărăciei, prețul actual al căldurii fiind un lux mult prea greu de suportat. Pentru asta, ei își pun la bătaie toate economiile sau bunurile mai de preț de prin casă. Costurile, destul de substanțiale, de altfel, pentru montarea unei centrale de aprtament, se amortizează în cel mult trei-patru ani, avînd în vedere că în acest fel se plătesc doar utilitățile efectiv consumate, nu și uriașele pierderi de pe rețea. Scumpirea din ultima vreme a metrului cub de gaz metan aduce costurile încălzirii prin intermediul centralelor de apartament ceva mai aproape de costurile actuale ale agentului termic livrat prin sistemul centralizat. Rămînă însă o economie de ceva sute de mii de lei la care se adaugă și prețul substanțial diminuat care trebuie plătit pentru consumul apei calde. În plus, achiziționarea unei centrale termice scutește pe orcine de stresul unei eventuale debranșări de la rețea din cauza neachitării la timp a facturilor de către vecinii rău platnici. Pînă anul trecut, Termloc era singurul producător de agent termic ce percepea taxe la debranșare. Din acest an, însă, și băcăuanii care primesc căldură de la CET vor trebui să achite o taxă în valoare de 300.000 de lei dacă vor dori să se debranșeze de la rețea. „Sîntem o societate comercială, iar economia de piață a început să funcționeze și pentru noi. După ce locatarii care doresc să se debrașeze achită această taxă, un reprezentant al CET se va deplasa la apartamentul respectiv pentru a constata debrașarea”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul SC CET SA Bacău.
Decizia CET de a percepe taxele de debranșare nu este privită cu ochi prea buni de administratorii și președinții asociațiilor de locatari. „Competența CET se oprește la racordurile din fața blocurilor. În plus, constatarea debranșării trebuie să o facă asociația de proprietari, nicidecum furnizorul de agent termic”, este de părere Ionel Dogaru, președintele Asociației de locatari 114 din Bacău.
Pentru băcăuani, însă, faptul că trebuie să mai achite încă 300.000 de lei în plus pentru a-și monta o centrală termică nu îi face să renunțe la decizia de a se debranșa de la rețea. Vasile Drăgușanu ne-a declarat că, în cele cîteva săptămîni de cînd s-a reînceput sezonul debrașărilor, mai bine de 450 de băcăuani racordați la sistemul de distribuție al CET au renunțat la sistemul centralizat. „Cine are 70 de milioane de lei să își monteze o centrală termică își demarează acum investiția, nu amînă pînă la iarna viitoare”, este de părere Vasile Drăgușanu. Directorul CET mai este de părere că în următorii ani mulți dintre posesorii centralelor termice se vor întoarce la sistemul centralizat. „Furia cu care se debranșează românii de la rețeaua centralizată a fost întîlnită, acum cîțiva ani, și în țările din Europa de vest. Cu timpul, însă, oamenii și-au dat seama că marii furnizori de agent termic sînt mai rentabili și produc energia termică mult mai ieftin, așa că au început să se rebranșeze la sitemul centralizat. În Franța, spre exemplu, dacă prin fața unei locuițe trece o conductă de alimentare cu energie termică, acel locatar este obligat să se branșeze la rețea. Nu i se permite să își monteze centrală termică individuală”, spune Vasile Drăgușanu. În opinia directorului CET, febra debranșărilor de la sistemul centralizat de ditribuția a agentului termic va cunoaște, cît de curînd, o normalizare. Totul depinde de modul în care furnizorii de agent termic vor investi în repararea sau înlocuirea rețelelor de distribuție. Sistemul centralizat de producere și distribuție a agetului termic este considerat în multe state occidentale mai performant și, ca atare, mult mai ieftin. Directorul CET spune că în doi-trei ani, căldura produsă în sistem centralizat va fi cu mult mai ieftină decît cea furnizată de centralele termice de apartament. „Poate că nu ar fi rău dacă oamenii ar lua în calcul, pe termen scurt, încălzirea cu energie electrică pentru un an-doi, pînă se va normaliza sistemul centralizat. Oricum, costurile vor fi mai mici decît cele necesare montării unei centrale de apartament”, recomandă directorul CET. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns