La Onești se va semna astăzi protocolul de predare- primire a CET Borzești între comisia guvernamentală din care fac parte și reprezentanții Termoelectrica și administrația locală Onești. Este vorba, mai precis, despre instalațiile din etapa de cogenerare, care produc energie termică pentru industrie și populația Oneștiului, dar și energie termică. Vineri, Consiliul Local Onești a aprobat denumirea noii societăți care va prelua această activitate, SC Termon SRL Onești, și a decis numirea în funcția de director general a lui Constantin Pavel.
Fost director la Sucursala Electrocentralei (S E) Borzești, Constantin Pavel a ieșit la pensie în 1999. Actualul director general al SE Borzești, Constantin Leașu, spune despre Pavel că „este unul dintre cei mai buni specialiști, cunoaște foarte bine etapa de cogenerare și a participat la toate lucrările de intervenții și reparații din instalații”. Constantin Pavel va avea nevoie de toată priceperea sa, ținînd cont numai de faptul că noua societate va funcționa cu o schemă de personal de 60 de persoane, atît cît a votat vineri Consiliul Local Onești.
SE Borzești are în prezent 779 de salariați, dintre care 250 de persoane lucrează în instalații care trec în preoprietatea administrației locale. Constantin Leașcu ne-a declarat că astăzi se va face și o analiză a modului în care va putea fi folosit personalul ce nu va fi preluat efectiv de SC Termon. „Nu putem comenta această problemă pînă cînd nu se va face o analiză a schemelor de personal, inclusiv în ce privește utilitățile comune pentru noi și pentru noua societate, și care vor trebui să funcționeze în continuare”, ne-a declarat directorul SE Borzești. Leașcu este convins că se va rezolva și problema personalului, așa cum speră că se va rezolva și cea a apei calde, inexistentă deocamdată la Onești, dar mai ales problema asigurării căldurii la iarnă. „Noi am dat apă caldă și căldură mai mult pe degeaba, și avem de primit 160 de miliarde de lei”, a spus cu năduf Constantin Leacșu.
Administrația locală a acceptat să preia CET Borzești doar pentru un an de zile, ca o soluție de compromis pentru iarna 2002-2003. Planurile Consiliului Local și ale primarului Emil Lemnaru prevăd asigurarea energiei termice necesare populaței prin centale termice de cartier, care ar urma să funcționeze pe bază de gaze naturale. Primarul Lemnaru speră că acest proiect va fi finalizat pînă la sfîrșitul anului viitor, dată după care actuala societate Termon va furniza energie termică doar pentru întreprinderile de pe Platforma Petrolieră Borzești, care de fapt sînt și acum principalele beneficiare. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns