Apariția concurenței pe piața băcăuană a furnizării agentului termic a creat avantajul că, în situația în care băcăuanii oricum nu au cum să aleagă, măcar nu toți cetățenii suferă atunci cînd, din cauza neachitării datoriilor la timp, societățile apelează la sistarea apei calde sau a căldurii. Preluarea din administrarea Termloc SA Bacău, societatea care concesionase de la Consiliul Local rețeaua de termoficare a orașului, de către CET SA Bacău, în anul 2000, a punctelor termice a împărțit în două sistemul de alimentare cu agent termic din oraș. În prezent, după debranșări masive, CET furnizează, prin rețeaua de termoficare a celor 35 de puncte termice de cartier, agent termic unui număr de 21.731 de apartamente, ceea ce reprezintă 52 la sută din totalul de 42.072 de proprietari băcăuani rămași fideli sistemului centralizat de încălzire. În evidențele CET figurează, în prezent, 628 de blocuri și un număr de 1.650 de scări de blocuri.
În primăvara anului trecut, CET a trecut din administratarea SC Termoelectrica în subordinea Consiliului Local Bacău, iar prima măsură pentru eficientizarea societății a fost sistarea furnizării apei calde, pentru recuperarea datoriilor de la populație. La ieșirea din iarna 2001- 2002, valoarea debitelor asociațiilor de locatari către CET ajungea la impresionanta sumă de 102 miliarde de lei.
Program de funizare non stop pe toate liniile
După jumătate de an în care la robinete nu a curs nici un strop de apă caldă, debitele au scăzut la jumătate, motiv pentru care furnizorul care deservește peste jumătate din populația municipiului a decis reluarea furnizării apei calde. Minunea mult așteptată de băcăuani avea să se întîmple în prima săptămînă a lunii octombrie, iar decizia societății avea să uimească întreaga suflare a Bacăului. Ca niciodată pînă acum în orașul care se vrea european, apa caldă era furnizată în regim non stop, programul stîrnind, în primă fază, valuri de nemulțumiri în rîndul administratorilor de asociații. Aceștia se temeau că serviciile prea scumpe îi vor îndepărta și mai mult pe băcăuani de casieriile asociațiilor unde își plătesc utilitățile. Opinia conducerii CET era, însă, cu totul alta: apa caldă furnizată non stop și modernizarea cîtorva componente ale sistemului termic administrat vor face ca, în ochii beneficierilor, credibilitatea firmei să crească, iar oamenii vor veni mai des să-și plătească întreținerea, inclusiv sumele restante. Lucru care, după trei luni de la începerea furnizării apei calde și a căldurii și după două luni de la începerea plăților este doar parțial realizat. Datoriile nu au crescut foarte mult, dar nici nu s-au diminuat în măsura în care se așteptau managerii societății. În luna octombrie, înainte a de a începe livrarea apei calde și a căldurii, datoriile asociațiilor se ridicau la 48,5 miliarde de lei, iar la data de 13 ianuarie, datoriile beneficiarilor casnici ajunseseră la 67 de miliarde de lei. Acestei sume i se adaugă producția lunii decembrie, în valoare de aproape 38 de miliarde de lei.
Oricît de bune ar fi fost serviciile, un lucru este cert: prețurile medii calculate de societate pentru apa caldă și căldura livrate populației sînt departe de a se regăsi pe facturile detaliate calculate de asociațiile de proprietari cu care societata colaborează. Se poate spune chiar că, în unele situații, costurile care au fost plătite de băcăuani pentru apa caldă în sistem paușal sau pentru un metru pătrat la încălzire au fost astronomice.
Prețurile au explodat în decembrie
Dacă în luna octombrie și noiembrie, cu unele excepții, prețurile la apă caldă și căldură au fost greu de acoperit, dat nu imposibil, în ultima lună a anului metrul pătrat la căldură va da dureri de cap tuturor băcăuanilor și îi va pune în mare pericol pe bătrînii care suferă de afecțiuni cardiace. În cele mai multe situații, costul pentru un metru pătrat de încălzire a crescut cu cel puțin 50 la sută, în timp ce pentru apa caldă plătită în sistem paușal sau la metru cub, creșterile au fost în procent de 20-30 la sută. Locatarii a circa 15 asociații de proprietari din sistemul de termoficare al CET vor fi obligați să plătească peste 40 de mii de lei pentru un singur metru pătrat de încălzire. Acest lucru înseamnă că, la un apartament de 50 de metri pătrați, numai pentru încălzire, oamenii vor trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de două milioane de lei. Pentru un apartament de 65 de metri pătrați, costul încălzirii depășește 2,6 milioane de lei, în timp ce pentru un apartament de 80 de metri pătrați ai cărui proprietari sînt racordați la sistemul centralizat, încălzirea va ajunge 3,2 milioane de lei. În topul celor mai scumpe asociații din municipiul Bacău conduce, în luna decembrie, Asociația 105, din zona Mioriței, ai cărei locatari vor trebui să achite, pentru un singur metru pătrat, nu mai puțin de 45 de mii de lei/mp. Foarte scumpe sînt și asociațiile 42, 100, 123, 124, locatarii fiind nevoiți să scoată din buzunar între 42 de mii și 43 de mii de lei pentru un mentru pătrat de încălzire.
Alte 65 de asociații din totalul de 95 deservite de CET vor afișa la avizier costuri de peste 30 de mii de lei pentru un metru pătrat și doar cîteva mii de locatari vor avea privilegiul de a plăti pentru un metru pătrat pînă în 30 de mii de lei. Cu excepția cîtorva blocuri care au montate la scară gigacalorimetre, nici un bloc din Bacău nu are costuri pentru un metru pătrat sub 20 de mii de lei.
Cît privește apa caldă, diferențele între asociațiile din municipiu sînt enorme. Potrivit directorului CET SA Bacău, Vasile Drăgușanu, „aceste diferențe sînt nejustificate. Apar pentru că asociațiile se fură între ele, iar unele declară mai puține persoane decît altele. Oamenii nu au nici o vină, dar în final trebuie să plătească. Anomalii apar și din cauza apometrelor din apartamente, a căror citire se face de proprietari și nu este verificată de administratorii asociațiilor. Pentru a stopa toate aceste discordanțe am decis să montăm la fiecare scară de bloc apometre care să înregistreze consumul de apă caldă menajeră”, a încheiat Vasile Drăgușanu. În luna noiembrie, metrul cub de apă caldă pentru locatarii care au montate apometre a variat între 35 și 45 de mii de lei, în timp ce în luna decembrie apa a costat cu cel puțin 10 mii de lei mai mult. Cît privește costul acestui produs pentru locatarii care achită facturile în sistem paușal, diferențele sînt de-a dreptul imense, existînd variații și în valoare de peste 300.000 de lei.
Lasă un răspuns