• modificările repetate ale legislației în ce privește modalitatea de plată a agentului termic au determinat atitudini diferite ale distribuitorilor de agent termic din municipiul Bacău • în timp ce Termloc va factura consumul de agent termic din februarie conform Ordonanței 6, adică după consumul mediu înregistrat de blocurile contorizate, CET spune că aceasta Ordonanță a fost abrogată și nu mai trebuie aplicată • în consecință, băcăuanii racordați la CET vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani decît cei care sînt racordați la sistemul centralelor termice administrate de Termloc
Pentru prima dată de la împărțirea sistemul de distribuție a agentului termic din municipiul Bacău între Termloc și CET, produsă în urmă cu doi ani, concurența își spune cuvîntul. Pînă acum, ambele societăți, deși concurente, au mers aproape cap la cap în ce privește deciziile care au vizat cei aproape 60.000 de proprietari de apartamente care au rămas fideli sistemul centralizat de încălzire. Diferențele de opinie între cei doi furnizori au apărut zilele trecute și au fost generate de aplicarea prevederilor actelor normative referitoare la modalitatea de plată a agentul termic. Mai exact, ruptura în ce privește modalitatea de acțiune a apărut în urma apariției Ordonanței 5 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței, precum și a unor facilități pentru plata energiei termice, ordonanță care a fost elaborată la sfîrșitul lunii februarie. Una dintre prevederile actului normativ face referire la aborgarea Ordonanței 6, emisă cu numai două luni în urmă, care prevedea și plata agentului termic de către consumatorii necontorizați conform unui preț mediu stabilit de societățile furnizoare în baza consumului mediu de la blocurile dotate cu gigacalorimetre. „Deocamdată sîntem în faza de strîngere de date pentru a calcula consumul mediu contorizat. Nu am terminat această operațiune, astfel că nu sînt în măsură să dau informații referitoare la prețul mediu al încălzirii pe care îl vor plăti băcăuanii racordați la sistemul nostru de încălzire. Știu că a apărut un nou act normativ care anulează vechea ordonanță referitoare la prețul mediu contorizat, însă normele de aplicare nu au apărut. Așa că vom aplica vechea hotărîre”, ne-a declarat, ieri, Viorel Comănescu, directorul de exploatare al SC Termloc SA Bacău.
Referitor la actul normativ în vigoare, punctul de vedere al conducerii CET SA este cu totul altul. „Ordonanța 6 a fost abrogată o dată cu apariția Ordonanței 5. Deci nu mai este nevoie să stabilim costul mediu contorizat al unui metru pătrat la încălzire, pentru că Ordonanța 6, care prevedea această obligativitate pentru furnizorii de agent termic, nu mai este valabilă. E adevărat că normele de aplicare ale Ordonanței 5 nu au apărut, dar Ordonanța 6 tot abrogată rămîne. Vom factura consumul de apă caldă și căldură în conformitate cu prevederile contractului cadru al Asociației Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, inclusiv pentru luna februarie”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău.
În aceste condiții, cei peste 25.000 de proprietari de apartamente din Bacău racordați la sistemul de termoficare al CET vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani decît vecinii de peste drum racordați la Termloc, care plătesc după consumul mediu contorizat. Deciziile diferite ale celor doi furnizori de agent termic vor stîrni, probabil, nemulțumiri în rîndul consumatorilor. Oamenilor le va fi greu să înțeleagă de ce în țara în care legile sînt aceleași peste tot, unii primesc facilitățile promise de Guvern, iar alții, nu. Nemulțumiți vor fi și bunii platnici. Conform noului act legislativ, persoanele care își achită la termen facturile pentru plata agentului termic pot beneficia de o reducere de 10% din costul total al facturii. Numai că textul actului legislativ precizează că de aceste facilități pot beneficia doar locatarii care fac parte din asociații fără datorii. Or, este puțin probabil că zecile de asociații din Bacău cu restanțe de miliarde de lei la facturile de agent termic vor reuși să ajungă în scurt timp la zi cu plata facturilor, astfel încît bunii platnici să mai apuce să beneficeze în acest sezon rece de bonificațiile de zece procente din totalul facturilor. Dincolo de toate aceste nedumeriri, autoritățile sînt de părere că noul act legislativ readuce, totuși, lucrurile pe făgașul normal. „Ordonața 5 pune în sfîrșit ordine în lucruri. Cred că abia acum s-a văzut că Ordonața 6 era profund inechitabilă și îi aducea, cum se spune, pe bunii platnici în postura de fraieri. Pe de altă parte, Ordonața 5 pune la punct raporturile între furnizori și beneficiari serviciilor. Producătorii de agent termic vor trebui să fie în măsură să transmită în timp util facturile către asociații. La rîndul lor, administratorii vor avea obligația să lucreze cu două evidențe: una pentru agentul termic și cea de a doua pentru celelalte utilități. Marele avantaj pentru furnizorii de agent termic este faptul că în acest fel căldura și apa caldă nu vor mai fi plătite ultimele, așa cum, de regulă, se întîmpla pînă acum”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. Cît privește posibilitatea aplicării în practică a noului act legislativ, secretarul Popa a precizat că, de această dată, administrația publică locală va fi mult mai prudentă. „Pînă nu apar normele de aplicare a noii ordonanțe nu mai îndrăznim să îi chemăm iarăși pe toți administratorii și președintții de asociații și să îi instruim cu privire la noile prevederi”, mai spune secretarul Popa. (Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns