• firma vrea să treacă din toamna viitoare la facturarea individuală • cel mai mare produtor de agent termic din oraș speră ca în acest fel să încaseze mai mulți bani de la populație
CET Bacău, principalul furnizor de agent termic din Bacău, nu a renunțat la intenția de a trece la facturarea individuală a consumului de agent termic. Prima inițiativă de a încheia contract de prestări servicii direct cu proprietarii de apartamente racordați la sistemul de termoficare a punctelor termice de cartier a fost făcută în sezonul rece anterior, cînd problema fusese pusă pentru a exclude din lanț asociațiile de proprietari. Firma a renunțat atunci la această pornire din cauză că nu avea realizată baza de date cu toți consumatorii deserviți. În plus, pentru a putea încheia contracte individuale, CET ar fi trebuit să achiziționeze un program de calculator pentru care nu avea, la acea dată, toți banii. Dată fiind valoarea foarte mare a restanțelor la plata agentului termic a celor peste 25.500 de de proprietari de apartamente rămași racordați, care datorează peste 110 miliarde de lei, conducerea societății a luat din nou în discuție varianta facturării la prima mînă. „Statisticile arată că acolo unde sînt încheiate contracte individuale direct cu beneficiarii, restanțele de plată sînt mici sau foarte mici. Acest sistem de facturare ne-a fost recomandat și de specialiștii Fondului Monetar Internațional cu care am discutat. De aceea, ne-am gîndit ca din toamna viitoare să trecem la facturarea individuală”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Cu prilejul recensămîntului elemenților de calorifer, realizat în această toamnă, firma a inventariat o bună parte dintre consumatorii pe care îi mai deservește. Restul bazei de date va fi finalizată în primăvara anului viitor, cînd salariații firmei vor merge pe teren pentru a afla numărul de persoane și suprafețele din fiecare apartament deservit, informațiile fiind absolut necesare pentru a se putea trece la facturarea consumului pentru fiecare beneficiar în parte. „Sistemul de facturare va fi similar cu cel folosit de Distrigaz sau Electrica. Locatarii vor primi prin poștă facturile, iar contravaloarea serviciilor va fi achitată la cele 7-8 casierii care se vor amplasa în diferite puncte ale orașului. Facturile vor fi plătite fie integral, fie parțial”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu. Dacă lucrurile vor decurge așa cum au planificat șefii de la CET, asociațiile de proprietari, asupra cărora planează suspiciunea că achită preferențial facturile la furnizori, lăsînd la urmă facturile la agent termic, vor fi expluse din lanțul furnizor-beneficiar începînd din toamna anului viitor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns