Cetățenii români care muncesc într-un alt stat membru al Uniunii Europene pot solicita și obține alocația europeană pentru copii.
Pentru a obține această alocație, românii trebuie să fie salariați sau persoane care desfășoară activități independente, aflate în șomaj ca urmare a unei activități salariale sau independente desfășurate în alt stat membru decât România, să fie titularii de pensii care au copii în îngrijire. Important este ca unul (cel puțin) dintre părinții copilului să lucreze cu forme legale în alt stat membru UE decât România. El poate obține această alocație atât pentru copilul său care trăiește în alt stat membru, cât și pentru copilul sau copiii săi care trăiesc în România.
Procedura constă în completarea formularului E 411 – cererea de informații privind dreptul la prestațiile familiale în statul de reședință al familiei și a formularului E 401 – atestat privind componența familiei în vederea acordării prestațiilor familiale.
“Sfătuiesc pe toți românii care muncesc în UE să completeze formularul E 411 și să-l depună fie la Agenția Națională (județene) pentru plăți și inspecție socială, fie la autoritatea similară din statul gazdă – a declarat eurodeputatul băcăuan Minodora Cliveti. Sursele de informații cele mai directe, dacă apar probleme, sunt primăria din localitatea de reședință a cetățeanului român sau angajatorul acestuia. Este indicat ca documentele depuse la locul de reședință să fie trimise în copie și la Agenția Națională pentru plăți și inspecție socială în țară, pentru a facilita cooperarea între autoritățile competente din cele două state. Le sugerez cetățenilor români să se adreseze consulatelor sau ambasadelor României în statul de reședință”.
Lasă un răspuns