Intr-una din serile trecute, pe un post central de televiziune, un pensionar incerca sa convinga audienta ca trebuie marite pensiile la 1 octombrie 2008, cu prilejul Zilei Mondiale a Virstei a Treia. In studio, citiva „specialisti” (in de toate!), mult prea tineri pentru a fi credibili, moderati de o domnisoara mereu excitata (indiferent de subiectul pus in discutie), sustineau ca leutii ce s-ar adauga la veniturile batrinilor ar afecta iremediabil echilibrul bugetar. Docti, se intreceau in a folosi termeni sofisticati pentru a complica o chestiune extrem de simpla. Vazind ei, „specialistii”, ca nu-l conving pe umilul pensionar din fata lor, s-au decis sa-l puna in incurcatura. Drept pentru care au trintit intrebarea finala: „De unde pot veni bani la Buget pentru a acoperi o astfel de majorare?”… Deloc intimidat, batrinul (trecut prin toate chinurile vietii) a raspuns senin: „Dintr-o economie care sa functioneze eficient, din reducerea coruptiei la nivel inalt si – mai ales – din aplicarea legilor asa cum sint ele, bune sau rele.” Din studio nu s-a mai auzit nici o replica. Moderatoarea – si asa iesita in decor prin propriile ei interventii – s-a grabit sa anunte momentul de publicitate…
Raspunsul pensionarului sintetizeaza perfect haosul administrativ din Romania. Tara functioneaza pe un Buget ce se bazeaza pe valuta „capsunarilor” („subtiata” mult in ultimele luni de criza economica din Occident), iar coruptia a devenit un subiect cotidian. Putini isi mai amintesc de tepele promise, in campania din 2004, de actualul Presedinte. Ca si salutul „Sa traiti bine!”, lupta impotriva coruptiei a devenit un subiect de anecdota. Batrinul de la televizor nu cersea pomana de la generatia „specialistilor” din fata lui. Voia doar respect si buna-credinta. O economie in care se produc repere pentru export, in care pe primele locuri se afla creativitatea tehnica si profesionalismul ar sustine foarte usor cele citeva milioane de parinti si bunici ce abia supravietuiesc de la o luna la alta. Asta ar insemna o economie functionala. Nu bunastarea pe imprumuturi externe si pe vinzarea de resurse nationale este solutia pe termen lung (mai ales ca se anunta dinspre Apus vremuri grele)…
Insa cu adevarat surprinzatoare mi s-a parut observatia referitoare la „respectarea legilor”. Unii ar putea reactiona grabiti: ce treaba au infractiunile si contraventiile nepedepsite cu pensiile?! Batrinul chiar s-a referit explicit la Codul Rutier, la mica evaziune fiscala, la disciplina in constructii… In mod direct, unele dintre aceste domenii par a nu influenta bugetul asigurarilor sociale. De fapt, omul se referea la atitudinea generala. In Romania, dupa cum spunea si pensionarul, „ajungi sa fii tratat de fraier daca respecti legile”. Mi-am amintit de aceste vorbe ieri, cind a trebuit sa merg in Serbanesti. Am stat la coada ca sa trec asa-zisul pod (ce se tot repara precum biserica lui Manole) timp de 45 de minute. In intersectie era o imitatie de politist care dadea inutil din miini. Prin fata lui, mitocani de-ai locului sau in masini cu numar strain taiau pe contrasens fata celor disciplinati fara ca functionarul in uniforma sa aiba vreo reactie. Degeaba l-am intrebat ce crede despre situatia descrisa, ca tot el s-a suparat: „Ce-ai vrea sa fac?! Sa-i opresc doar pentru atita lucru?” Daca reprezentantul unei autoritati (?!!) spune ca n-are ce face, atunci sa dea jos uniforma (si solda din bani publici) si sa mearga la o slujba unde are ce face… Poate atunci si pensionarii vor trai mai bine…
Mircea DIACONESCU a zis
Cred ca politia din bacau si mai ales cea de la circulatie trebuie trimisa la reciclare.Cat despre politia primariei ar trebui desfiintata deoarece este incompetenta.Pentru ce s-a intimplat ieri(si nu numai ieri ) toti cei ce raspund de aceasta problema ar trebui sa nu primeascadrepturile banesti pe aceasta luna.