• cel puțin un angajat trebuie să aibă firmele pentru a putea opta pentru plata impozitului pe venit și nu pe profit • ca să rămînă în această categorie, microîntreprinderile trebuie să angajeze minimum o persoană pînă la finele anului • la analiza dosarului, Fiscul nu ia în considerare foștii angajați din timpul anului plecați la pensie
Microîntreprinderile încetează să mai fie o „afacere” pentru cei care doresc să evite plata impozitelor. Potrivit Codului Fiscal, în cazul în care o microîntreprindere nou înființată nu își angajează cel puțin un salariat în termen de 60 zile de la eliberarea certificatului de înregistrare, firma va fi considerată plătitoare de impozit pe profit de la data înregistrării la Registrul Comerțului. Persoanele juridice care nu pot opta pentru sistemul de impozitare destinat microîntreprinderilor sînt băncile, casele de schimb valutar, societățile de credit ipotecar, cooperativele de credit, societățile de asigurare, societățile de servicii de investiții financiare, societățile de registru, cele de depozitare, cu excepția brokerilor și a agenților de
asigurare, precum și a firmelor care se ocupă cu jocuri de noroc și pariuri sportive și cazinourile.
Impozitul datorat de microîntreprinderi este de 1,5 la sută, cotă aplicată veniturilor trimestriale. Astfel, aceste tipuri de societăți trebuie să-și organizeze și să conducă procedurile contabile potrivit Reglementărilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 306/2002. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că „activitatea microîntreprinderilor a fost reglementată prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 945 din 25 iulie 2003 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind metodologia de calcul a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”. În categoria veniturilor impozabile intră și cele rezultate din anularea datoriilor și a majorărilor datorate bugetului de stat care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. „Diferențele favorabile de curs valutar rezultate în urma evaluării creanțelor și datoriilor în valută, existente la data de 31 decembrie 2002 sînt venituri impozabile pe măsura încasării creanțelor sau plății datoriilor”, afirmă Maricel Radu.
Microîntreprinderile fără nici un angajat trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă pînă la 1 ianuarie 2004, adică, practic, doar astăzi se mai poate rezolva această problemă. Altfel, firma respectivă își pierde statutul de microîntreprindere și plătește un impozit mai mare. Patronii care au înregistrat deja firmele ca microîntreprinderi, dar nu au nici un angajat, mai pot plăti un impozit pe venit de 1,5 procente doar pînă la 1 ianuarie 2004. Firmele nou-înființate trebuie să aibă din start minimum un angajat pentru a putea fi înregistrate ca microîntreprinderi. În categoria acestora intră firmele cu 1-9 angajați, capital integral privat și un venit de maximum 100.000 euro.
În cazul microîntreprinderilor, efectivul de salariați reprezintă numărul de persoane angajate cu contract individual de muncă, potrivit dispozițiilor Codului muncii, indiferent de durata timpului de muncă, înscrise lunar în statele de plată și/sau în registrul general de evidență a salariaților. Maricel Radu precizează că „la analiza îndeplinirii condiției privind numărul de salariați nu se iau în considerare cazurile de încetare a raporturilor de muncă provocate de pensionare sau de desfacerea contractului individual în urma savîrșirii unor acte care, potrivit legii, sînt sancționate inclusiv prin acest mod”. Pentru persoanele juridice care au un singur angajat ce își suspendă unilateral contractul individual de muncă, în cursul unei luni, condiția cu privire la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.
Pentru încadrarea în condiția privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, se vor lua în calcul aceleași venituri care constituie baza impozabilă, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiași exercițiu financiar. „În cazul în care în cursul anului fiscal una dintre condițiile impuse nu mai este îndeplinită, contribuabilul este obligat ca începînd cu anul fiscal următor să nu mai aplice impozitul pe venit, chiar dacă ulterior îndeplinește criteriile privind numărul de personal și veniturile realizate”, arată Maricel Radu. În cazul în care se achiziționează case de marcat, cota de impozit se aplică asupra bazei impozabile din care se scade valoarea aparatelor, în conformitate cu documentul justificativ, în luna punerii în funcțiune.
Angajările se fac în cel mult 60 de zile
„Condiția privind numărul de salariați de la 1 pînă la 9 inclusiv se consideră îndeplinită dacă angajarea se realizează în 60 de zile de la data eliberării certificatului de înregistrare, chiar dacă acest termen se regăsește în anul fiscal următor”, precizează purtătorul de cuvînt. Opțiunea se înscrie în cererea de înregistrare la Registrul Comerțului și este definitivă pentru anul fiscal respectiv și pentru anii fiscali următori, atîta timp cît sînt îndeplinite condițiile de microîntreprindere.
Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai la începutul anului fiscal, dacă la finele anului precedent sînt îndeplinite condițiile de microîntreprindere și nu au fost plătitori de impozit pe venit pe parcursul funcționării lor.
În acest caz, opțiunea trebuie comunicată organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, prin depunerea Declarației de mențiuni pentru persoane juridice, asociații familiale și asociații fără personalitate juridică, pînă la data de 31 ianuarie inclusiv. Pot opta și persoanele juridice care desfășoară activități în zonele libere și/sau în zonele defavorizate.
Persoanele juridice înființate pînă la 31 mai 2003, plătitoare de impozit pe venit și care nu au nici un salariat, rămîn sub incidența acestui sistem de impunere și pentru anii fiscali următori, numai dacă angajează între 1 și 9 salariați inclusiv, pînă la data de 31 decembrie 2003, și îndeplinesc și celelalte condiții de microîntreprindere. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns