Chimistii din Borzesti au lansat oficial, miercuri, 29 februarie, proiectul „Imbunatatirea eficientei energetice la electroliza cu membrana”, aplicat intr-o instalatie care functioneaza din 1996, Soda M. Proiectul, despre care ziarul nostru a oferit deja primele informatii, are o valoare totala de aproape 55 de milioane de lei si este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”. Finalizarea proiectului se va face in 22 de luni, adica in octombrie 2013. Obiectivul acestuia este cresterea eficientei energetice si obtinerea unei economii de energie electrica de 17%, prin investitia in echipamente de ultima generatie.
Prezentarea noii investitii, dar si a societatii din Borzesti si, mai ales, a unui ambitios program de investitii care incepe odata cu proiectul de la Soda M, a fost facuta de directorul comercial al combinatului, Daniel Prisacariu, si de managerul de proiect, Dorin Duca, diector de Investitii. „Vor fi inlocuite echipamente de generatia a treia cu altele, de generatia a cincea (ultima pina acum) – a precizat Daniel Prisacariu. Acestea vor permite o reducere a consumului de energie electrica in valoare absoluta de peste sase milioane de lei pe an, asigurarea continuitatii ansamblului tehnologic a intregului combinat, obtinerea de produse clorosodice de cea mai inalta calitate, iar in plan social asigurarea de locuri de munca cel putin pentru cei circa 680 de salariati pe care ii are acum societatea, dar si premise pentru dezvoltarea ulterioara a combinatului. Noi credem ca in urmatorii ani vom fi nevoiti sa marim numarul de salariati ai Chimcomplex, tocmai in baza programului de investitii pe care l-am inceput acum.”
Soda M, salvatoarea combinatului
Actuala instalatie de electroliza, Soda M, a preluat sarcina de a prelucra sarea dupa ce in 1990 existau patru fabrici de electroliza. Numai pe platforma Chimcomplex, se consuma, atunci, mai multa energie electrica decit se consuma, astazi, in tot judetul Bacau: 210 MWh era puterea absorbita. Astazi se mai consuma 43 MWh. Soda M a fost realizata prin cea mai mare investitie din industria chimica româneasca a anului 1996, peste 100 de milioane de dolari si a fost, practic, masura care a salvat combinatul din Borzesti de la a fi inchis. Are o tehnologie moderna, folosind membrana schimbatoare de ioni, care la momentul aplicarii nu se regasea in nici o tara din Europa Centrala si de Est. Astazi, circa 40% din fabricile de electroliza din Europa sint bazate pe aceasta tehnologie. O instalatie similara, in Romania, mai functioneaza doar la Oltchim Rimnicu Vilcea,
Un sir lung de investitii
De la privatizare, la Chimcomplex a fost aplicate mai multe investitii, considerate de chimisti trategice. Numai in perioada 2006 – 2010 a fost vorba de Fabricatia de cogenerare, de de 7,5 MW, Instalatia de incinerare a reziduurilor, Instalatia de concentrare a acidului sulfuric, Instalatia de alchilamine, Clorura de calciu fulgi, dar si investitii legate de protectia mediului. In total, investitii de circa 40 de milioane de euro.
Investitia de acum in instalatia Soda M este si cea mai mare, valoric, dar si prima dintr-un lung sir care vor fi derulate in combinat in perioada 2012 – 2015 si care vor ajunge tot la circa 40 de milioane de euro. „Noi avem convingerea ca avem capacitatea sa refacem capacitatea tehnologica a combinatului, dar si a zonei Vaii Trotusului, in primul rind a Onestiului.”
Lasă un răspuns