Organismul Intermediar pentru Energie, din Guvernul Romaniei, a aprobat cererea de finantare depusa de societatea Chimcomplex Borzesti pentru proiectul „Imbunatatirea eficientei energetice la electroliza cu membrana”.
Proiectul – ne-a informat inginerul Cornelia Radu, referent de Marketing al grupului Societatile Comerciale Romane, din care face parte si Chimcomplex – va fi cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), prin operatiunea 4.1 a) „Sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie, in scopul imbunatatirii eficientei energetice”, din cadrul Axei prioritare 4 a Programului Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”.
Valoarea totala a proiectului este de aproape 55 de milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila trece de 18,4 milioane de lei, in timp ce contributia solicitantului va fi de aproape 36,6 milioane de lei si va fi asigurata din fonduri proprii si credite bancare. Proiectul va fi demarat incepind cu 15 decembrie.
Consiliul de Administratie al societatii a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru a se pronunta asupra unor propuneri de imprumut bancar. Valoarea creditului asteptat ajunge la peste 8,5 milioane de euro, pentru 80% din valoarea proiectului.
Combinatul chimic este cel mai mare consumator de energie electrica din Moldova si unul dintre cei mai mari din tara. Iar energia e tot mai scumpa.
Pentru acest credit, chimistii trebuie sa puna unele garantii, intre care ipoteca imobiliara pe terenul si constructiile pe care le are uzina, care au legatura directa cu investitia. Dar, vor fi ipotecate si utilajele care vor fi achizitionate, precum si toate incasarile aferente contractelor comerciale incheiate cu debitorii agreati de banca. Interesant este ca bancherii cer si ca pe toata perioada de derulare a facilitatii de creditare combinatul sa nu distribuie dividend si ca orice modificare in structura actionariatului de natura sa modifice puterea de control actual asupra creditului sa fie facuta numai cu acordul bancii. Cu alte cuvinte, bancherii vor sa nu se trezeasca, la un moment dat, ca discuta in combinat cu alti proprietari decit cu cei cu care au semnat contractual de creditare.
Actionarii vor mai analiza si oportunitatea unei investitii in valoare de 22 de milioane de euro intr-o noua centrala termoenergetica de cogenerare, din fonduri europene nerambursabile. La fel, actionarilor li se va prezenta si propunerea ca in combinat sa se fabrice si rezervoare, cisterne si containere metalice, deci uzina va deveni si un producator de utilaj chimic si nu va mai apela, ca pina acum, la altii.
Lasă un răspuns