• soarta celor 1.100 de angajați rămași la lucru depinde de problema electricității
Mircea Popescu, directorul general al Chimcomplex Borzești, împreună cu Mihai Andrișcă, liderul sindicatului Ecotehning din societate, au avut ieri, la București, o întîlnire cu Victor Dimitriu, vicepreședinte al Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS), pe probleme de post-privatizare. „Întîlnirea a fost solicitată și obținută de reprezentanții sindicatului, în cadrul demersurilor pe care, împreună cu administrația, sindicaliștii le fac pentru obținerea unor condiții de furnizare a energieie electrice similare cu cele din Europa. Doar cu un preț scăzut la energie putem fi competititvi pe plan european. Vicepreședintele Dimitriu a înțeles situația noastră și a promis că va face toate diligențele necesare”, ne-a declarat aseară Mircea Popescu.
Situația Combinatului Chimcomplex Borzești continuă să fie problematică, chiar dacă instalațiile au fost repornite încă de acum două săptămîni. Prețul foarte ridicat la energie electrică, practicat de Electrica, pune mari probleme la capitolul rentabilitate. Din cauza costurilor de producție mari și a desfacerii destul de reduse de sodă caustică, societatea înregistrează pierderi. Numai factura la energie electrică se ridică, lunar, la peste un milion de dolari, depășind posibilitățile de plată.
Tratativele purtate de patronul Ștefan Vuza cu reprezentanții guvernamentali și conducerea SC Electrica, în vederea practicării unor tarife mai mici la energie electrică pentru consumatorii industriali nu au înregistrat, pînă acum, progrese vizibile. Prețul practicat de Electrica pentru consumatorii industriali este de circa 80 dolari/MW, în timp ce occidentalii acordă tarife preferențiale la energie electrică pentru industriile mari consumatoare. Chimcomplex este cel mai mare consumator de energie electrică din Moldova și unul dintre cei mai mari din țară. „Tratativele continuă și sînt studiate și alte posibilități de aprovizionare cu energie electrică. Nici nu vrem să ne gîndim la posibilitatea nefuncționării fabricii. Sînt discuții în acest sens și cu SC Termon SRL”, a precizat liderul sindicatului „Ecotehning”, Mihai Andrișcă.
De rezolvarea problemei electricității depinde soarta celor 1100 salariați rămași în activitate în urma ultimelor disponibilizări de dinaintea privatizării. „Noi am demarat, imediat după p0rivatizare, un program intern de reducere a costurilor. Deciziile luate au fost și aplicate. Practic, noi am făcut ceea ce trebuia făcut, din punct de vedere economic. Acum, totul depinde de aceastră decizie privind prețuil energiei electrice”, a mai spus directorul general al Chimcomplex, Mircea Popescu. (Nicoleta BICHESCU, Victor PAPADOPOL)
Lasă un răspuns