Azerii de la Socar, care au lansat deja un proiect în județul Bacău, s-au interesat de combinatul din Râmnicu Vâlcea.
Compania Socar, din Azerbaidjan, ar putea mări numărul de investitori concurenți care se vor bate pe activele scoase la vânzare de stat la combinatul de produse clorosodice Oltchim, din Râmnicu Vâlcea. Printre cei care doresc să preia pachetul de acțiuni pus în joc se află și societatea Chimcomplex Borzești, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza prin Societățile Comerciale Române – Grupul SCR. Ceilalți concurenți în acest joc sunt consorțiul format din PCC (acționar minoritar la Oltchim) și fondul de investiții Fortissimo Capital, din Israel, compania rusă Oil Gas Trade (despre care se spune că ar avea în spate concernul Gazprom), dar și două companii din China – Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum. Chimcomplex are o parte din banii necesari tranzacției, iar pentru rest s-a discutat cu un număr de investitori. Parteneriatul cu societățile de investiții financiare din România, în acest sens, nu s-a finalizat cu rezultate ferme. Despre această strategie, Ștefan Vuza a spus că este doar „vârful aisbergului”. Partea invizibilă este ținută la secret.
Practic, acum câteva zile ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat cu vicepreședintele companiei petroliere Socar, David Memedov, și cu ambasadorul Azerbaidjanului în România, Farid Abdinbayov pe tema unei posibile participări la privatizarea Oltchim.
Compania Socar este prezentă în România pe segmentul distribuției de carburanți în benzinării, cu o rețea de 20 de unități. Planurile companiei azere vizează crearea unei rețele de 300 de benzinării în decurs de câțiva ani. de puțin timp, Socar a intrat și în Bacău, unde are deja terneul pentru a construi o stație de carburanți, iar acum se află la nivelul solicitării avizului pentru demolarea a două case și a unei magazii în aproprierea Centrului de Cultură „G. Apostu”.
Oltchim este în insolvență din ianuarie 2013. Statul a înființat, însă, firma Oltchim SPV, care controlează activele viabile ale Oltchim, și care va fi scoasă la vânzare pe 3 februarie anul viitor. Activele Oltchim sunt evaluate la 305,24 de milioane de euro. Cererile de participare la licitație trebuie depuse până pe 31 ianuarie.
Consiliul de Administrație al societății Chimcomplex Borzești a convocat, pentru începutul anului 2014, Adunarea Generală a Acționarilor, căreia îi va propune majorarea capitalului social cu 157 de milioane de lei (35,2 milioane de euro). Majorarea este necesară pentru preluarea activelor viabile ale societății Oltchim.
Petru DONE
Lasă un răspuns