Compania petrolieră Socar, din Azerbaidjan, a anunțat prin directorul general al Socar România, Hamza Karimov, că nu are în intenție cumpărarea pachetului de acțiuni pus în vânzare de statul român la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Astfel, la numai două săptămâni până la termenul pentru depunerea ofertelor de cumpărare, societatea Chimcomplex Borzești, care va fi unul dintre investitori, scapă de un concurent important. Azerii au motivat renunțarea la Oltchim prin situația actuală a combinatului din Râmnicu Vâlcea, a cărui producție este axată, în principal, ca și la Chimcomplex, pe fabricarea produselor clorosodice.
Concurența rămâne, însă, posibil foarte ridicată, pentru că alți pretendenți nu au făcut anunțuri de genul celui lansat de Socar. Este vorba de consorțiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, din China, care vrea să crediteze combinatul Oltchim cu 20 de milioane de euro, consorțiul PCC – Fortissimo Capital și compania rusă Oil Gas Trade.
Chimcomplex vine la licitația de la Oltchim cu o ofertă în parteneriat cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding, cel mai mare din lume, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de dolari. Holdingul are sediul în Statele Unite ale Americii, dar este prezent în Singapore, Beijing, Istanbul, San Paolo și în alte părți ale Globului. Tricon Energy are ca obiect de activitate transportul și serviciile de marketing pentru produse chimice de uz industrial și produse intermediare din polimeri. Tricon este un transportator tradițional al Oltchim și Chimcomplex în regiunea mediteraneană.
La Râmnicu Vâlcea este scoasă la vânzare Oltchim SPV (adică activele viabile ale Oltchim), iar termenul licitației este 3 februarie, dar ofertele trebuie depuse până pe 31 ianuarie.
Socar continuă, însă, programul său de dezvoltare a rețelei de stații de distribuire a carburanților în țara noastră, două dintre cele 22 de benzinării construite până acum fiind în municipiul Bacău.
Săptămâna trecută, acționarii societății Chimcomplex au aprobat participarea acesteia la achiziționarea activelor societății Oltchim SPV, singură sau în consorțiu cu alți investitori, dar și atragerea de fonduri în acest sens, în valoare de maxim 200de dmilioane de euro, cu garantarea, între altele, a obiectivelor societăților Oltchim sau Oltchim SPV. De asemenea, acționarii au ales varianta de majorare a capitalului social cu maximum 180 de milioane de lei și au respins varianta cu numai 157,5 milioane. Ei au optat pentru emiterea a aproape 143 de milioane de acțiuni nominative noi, cu valoarea de 1,26 de lei, preț de subscriere a acțiunilor. Subscrierea va fi făcută în 31 de zile de la data stabilită prin prospectul de ofertă. Acțiunile rămase nesubscrise vor fi vândute printr-o ofertă publică primară numai unor investitori calificați, la 1,28 de lei pe acțiune.
Lasă un răspuns