– principalii concurenți pentru preluarea combinatului vâlcean rămân, însă, chinezii
Consorțiul format din acționarul minoritar al societății Oltchim, compania PCC din Germania, și fondul de investiții israelian Fortissimo Capital, s-a retras din cursa pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni la combinatul din Râmnicu Vâlcea. Societatea Chimcomplex Borzești rămâne, acum, să se bată cu chinezii de la Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co., cu rușii de la Oil & Gas Trade și cu ungurii de la Petchem (divizia petrochimică a copaniei maghiare MOL).
„Situația actuală a combinatului și condițiile în care se va derula procedura ne-au făcut să luăm, în final, această hotărâre – a spus Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România. Situația actuală a combinatului și condițiile în care se va derula procedura ne-au făcut să luăm, în final, această hotărâre. Am mai explicat, în ultimele luni, motivele care au dus la scăderea interesului PCC SE pentru Oltchim. În acest moment nu mai am alte precizări de făcut.”
Recent, Wojciech Zaremba a mai declarat presei că situația combinatului chimic Oltchim se deteriorează de la an la an, iar cel mai bine pentru Waldemar Preussner, proprietarul și președintele firmei germane PCC SE, acționar minoritar la Oltchim, ar fi să nu participe la privatizare. de altefl, Zaremba a ieșit des, în ultimii ani, în presă cu astfel de comunicate. El crede că mecanismul de afaceri la Oltchim este greșit, că societatea nu are capital de lucru și are nevoie urgentă de reparații pentru a putea intra în iarnă, iar echipamentele necesită modernizare imediată. „Oltchim are 2.301 de angajați, dar majoritatea stau degeaba – a mai spus Wojciech Zaremba. Nimeni nu știe ce ar trebui să facă acești oameni pe termen scurt, dar nici pe termen lung. Moralul personalului este la pământ. Într-adevăr, 22% din capacitatea de producție este în funcțiune, dar foarte mulți muncitori nu au de lucru. Valoarea companiei s-a deteriorat în fiecare an. Prețul așteptat de Guvern și costul de modernizare a companiei au ajuns să fie din ce în ce mai ridicate, de aici rezultând pericolul ca Oltchim să nu fie profitabil și competitiv în piață.”
PCC SE deține 32,3432% din capitalul social al companiei din Râmnicu Vâlcea.
Administratorii Oltchim au convocat pe 28 ianuarie comitetul creditorilor, care va analiza propunerea de amânare a termenului pentru depunerea ofertelor, fixat pe 31 ianuarie. Acesta ar putea fi dus pe 28 martie. Unele surse spun că amânarea a fost cerută și de chinezi și de Chimcomplex. Condiția ar fi ca investitorii să vină cu ceva resurse de finanțare pentru combinat, în această pwerioadă, care s-ar ridica la cel puțin 20 de milioane de euro. Investitorii chinezi sunt de acord. Acești investitori s-au arătat interesați și de rafinăria Arpechim.
Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea-reper a activelor viabile ale combinatului, care au fost transferate la o nouă societate și care vor fi scoase la privatizare. Noua societate este Oltchim SPV. De puțin timp, acționarii Chimcomplex au aprobat accesarea unui credit de 200 de milioane de euro destinat cumpărării Oltchim.
Lasă un răspuns