• Dumitru Sechelariu, patronul fabricii de hîrtie, vrea să vîndă apartamentele fabricii, așa că le-a dat celor 13 familii care au locuit în căminul Letea sau în apartamentele din blocul 24 de pe strada Narciselor, locuințe sociale • rapiditatea cu care s-au soluționat cererile este de remarcat • locuințe sociale a primit și șeful Corpului de control al prefectului, Constantin Chiriac, Silvia Petcu, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza” și cîțiva angajați ai Ansamblului „Busuiocul”, condus de Petre Vlase, tatăl subprefectului Vlase
Consilierii locali au aprobat săptămîna trecută repartizarea unor locuințe sociale pentru 22 de familii de băcăuani. Mai bine de jumătate dintre cei care au primit locuințe sînt salariați sau foști angajați ai Fabricii de Hîrtie „Letea”. În prezet, cele 13 familii aflate în această situație locuiesc în Căminul „Letea” sau în blocul nr. 24 de pe strada Narciselor, imobil aflat tot în proprietatea fabricii de hîrtie. Cum Consiliul de Administrație al fabricii Letea a hotărît la ultima sa întrunire scoaterea la vînzare a mai multor bunuri, printre care se numără și cele două imobile, locatarii căminului „Letea” au fost somați să elibereze cît mai urgent camerele în care locuiesc. Somații relativ asemănătoare au primit și locatarii blocului 24 de pe strada Narciselor. Singura deosebire este că locatarilor din acest bloc li s-a cerut să își cumpere în cel mai scurt timp apartamentele în care locuiesc. S-a fixat chiar și un preț în funcție de numărul de camere și mărimea apartamentului. Inițial, conducerea fabricii i-a informat pe locatari că garsonierele pot fi cumpărate cu 200 de milioane de lei, apartamentele de două camere cu 300 de milioane și cele de trei camere cu 400 de milioane de lei. Peste vreo două săptămîni, chiriașii fabricii Letea care locuiesc în blocul de pe Narciselor aveau să afle că la aceste prețuri se mai adaugă și TVA, așa că prețurile locuințelor au mai crescut cu cîteva zeci de milioane de lei.
În înștiințarea pe care locatarii acestui bloc au primit-o din partea conducerii fabricii se preciza destul de clar că locuințele pot fi cumpărate doar cu banii în mînă. Cine a avut atîția bani sau a avut de unde se împrumuta, s-a înscris pe lista celor dornici să își cumpere apartamentele în care au locuit ca ani buni ca și chiriași. Familiile care nu au avut de unde scoate atîția bani, se vedeau în pericolul de a ajunge în stradă. „Cît fabrica a fost proprietatea statului își putea permite să ia de la chiriași o chirie modică pentru locuințele pe care le avea în proprietate. Acum, Letea este o societate privată, nu mai poate face protecție socială. Nu o să îi lase nimeni în stradă pe cei care nu o să își poată permite să își cumpere apartamentele în care au stat cu chirie”, spunea în urmă cu ceva timp primarul Dumitru Sechelariu, acționarul majoritar al fabricii Letea. Spusele sale aveau să se confirme după doar cîteva săptămîni. O bună parte din locatarii blocului 24 de pe strada Narciselor, cei care nu au dispus de suficienți bani pentru cumpărarea locuințelor, s-au văzut trecuți pe lista celor care vor primi o locuință socială. Urgența cu care solicitările chiriașilor fabricii „Letea” au fost rezolvate este demnă de remarcat, dacă ținem cont că alte familii de chiriași ce au fost evacuați din fostele case naționalizate revendicate de foștii proprietari au așteptat luni bune pînă să primească un alt acoperiș deasupra capului. Alături de foștii chiriași ai fabrcii Letea, pe listele celor care au avut norocul să primească o locuință s-au mai aflat Constatin Chiriac, director cabinet prefect, Silvia Adriana Petcu, directorul Bibliotecii Județene, precum și mai mulți angajați ai Ansamblului „Busuiocul”, condus de Petre Vlase, directorul adjunct al Centrului Județean de Cultură. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns