Medicul chirurg Adrian Cotirlet, managerul Spitalului de Urgenta din Moinesti, s-a numarat printre participantii la cel de-al 97-lea Congres Clinic Anual al Societatii Americane de Chirurgie (American College of Surgeons – ACS). Aceasta este, in prezent, cea mai mare manifestare medicala organizata in lume, cu circa 15.000 de invitati. Printre cele 110 postere acceptate la prezentare s-a numarat si lucrarea medicilor moinesteni „Colecistectomia laparoscopica printr-o singura incizie”.
ACS are 64.000 de cotizanti, membri activi (3.700 din alte tari), cu toate specializarile chirurgicale (chirurgie generala, digestiva, urologie, vasculara, neurochirurgie, ortopedie, otorinolaringologie, oftalmologie, anestezie si terapie intensiva). Reuniunea s-a derulat sub o sigla specifica societatii americane (ACS – Inspira calitatea: cele mai inalte standarde, cele mai bune ingrijiri). Americanii au si dovedit aceasta, fie si numai prin organizarea unei asemenea manifestari de amploare. „ACS – spune doctorul Cotirlet – este, insa, si prima resursa educationala pentru chirurgi si ofera numeroase activitati pentru dezvoltarea continua profesionala. Am trait o mare satisfactie pentru ca intr-o asemenea atmosfera am putut prezenta o lucrare, care a fost foarte bine primita, pentru ca este o metoda chirurgicala noua si pentru ei. Iar experienta centrelor chirurgicale de oriunde din lume nu este prea mare in scoaterea colecistului printr-o singura incizie, cu un dispozitiv care este inventat chiar de o companie americana.”
Congresul a fost deschis cu o prelegere a Universitatii din Toronto cu un subiect care intereseaza si societatea romaneasca: problemele din sistemul de sanatate, in care si in SUA sau Canada s-au incercat reforme. In SUA se cauta solutii pentru a se asigura asistenta medicala la peste 40 de milioane de oameni care nu au asigurari de sanatate. „Americanii – spune Adrian Cotirlet – nu se sfiesc nici ca in lucrarile prezentate in congrese sa arate si insuccese in chirurgie. Ei merg de la premisa ca cine nu opereaza nu are probleme. De data aceasta, au accentuat un lucru care era relativ stiut, ca important este sa recunosti un incident, dar sa fii in stare sa repari.”
Congresul ACS a avut loc pe 289 de sesiuni, cu peste 1.000 de lucrari, si 27 de cursuri de specialitate. „M-a frapat – a opinat medicul moinestean – diversitatea de virste a participantilor. O plaja foarte mare era ocupata de medici tineri, chiar in primii ani de specialitate, dar si multi chirurgi la virsta senectutii sau si mai mult. Foarte putini europeni au patruns in lumea chirurgiei americane, dar erau foarte multi din Japonia si China sau India.” La manifestare a fost deschisa si o expozitie de aparatura si materiale medicale, la care au venit sa expuna peste 200 de companii.
Dupa congres, Adrian Cotirlet a fost la Los Angeles, la invitatia a doi fosti colegi romani, realizati acum profesional acolo. „Ei tinjesc, insa, dupa Romania si apreciaza in primul rind scoala romaneasca de medicina – spune cinoscutul chirurg din Moinesti. Am constatat ca sint citiva medici romani care domina profesia pe coasta de Vest a Americii. Am vazut si un spital regional, la 40 km de Los Angeles, nou, din 1998, cu tehnologie de virf, dar am observat ca foarte putine saloane aveau cite doua paturi. Celelalte numai cu unul. Aceasta este o cerinta a Comisiei de acreditare a spitalelor din California.”
Urmatoarea editie a ACS va fi organizata la sfirsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie 2012.
Lasă un răspuns