• în caz contrar, amenda este de la cinci la 15 milioane de lei
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului, ieri a fost ultima zi în care băcăuanii au mai putut să-și declare cîinii periculoși la poliție. Prin cîini periculoși sînt definiți cîinii aparținînd următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I- cîinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu cîini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; categoria a II-a – cîinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Ordonanța a dat o definiție și cîinilor agresivi: orice cîine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, precum și orice cîine care participă la lupte între cîini sau care a fost antrenat în acest scop.
În această categorie nu intră cîinii care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel cîine, precum și orice cîine folosit de unitățile de poliție, jandarmerie, de alte unităti militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, chiar dacă, aflîndu-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.
Maiorul Valeriu Nistor, ofițer specialist în cadrul Serviciului de Ordine Publică din cadrul IJP Bacău, ne-a declarat că proprietarii sau deținătorii temporari ai cîinilor considerați periculoși au obligația să înregistreze cîinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, și să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil, ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Cîine periculos” sau, după caz, „Cîine agresiv”, printr-o plăcuță avînd dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm.
Deoarece în Bacău nu există un punct de lucru al Asiciației Chinologice, posesorii de cîini periculoși îi pot înscrie direct la poliția în raza căruia își au domiciliu. „În aproximativ o lună această situație se va reglementa, deoarece noi am făcut toate demersurile la București pentru a deschide o Asociație Chinologică”, ne-a declarat Florin Velisar, directorul Direcției Sanitar Veterinare Bacău.
Proprietarii de cîini periculoși au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut cîinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea cîinelui în una din cele două categorii, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzînd următoarele date: numărul de identificare al cîinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizarii cainilor din prima categorie; existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de cîini. În cazul schimbării adresei imobilului, proprietarii de cîini au obligația să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliției în a cărei rază se află noua adresă, toate documentele menționate mai sus.
Ordonanța de Urgență este foarte drastică și în ceea ce privește accesul cîinilor considerați periculoși în diferite locuri. Astfel, accesul acestor cîini este interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea. Totodată, este permis accesul cîinilor și în părțile comune ale imobilelor în care sînt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea numai dacă aceștia poartă botnița și sînt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținatorul temporar.
Legea mai interzice organizarea luptelor între cîini, antrenarea cîinilor în acest scop și participarea cu cîini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparțin cîinii.
Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul cîinelui sau de deținătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Pentru nerespectarea normelor Ordonanței posesorii de astfel de patrupede riscă o amendă între 5 și 15 milioane de lei. (Florin CRĂCIUN, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns