Mulți oameni evită călcatul hainelor pe cât posibil, iar mulți nu au pus niciodată mâna pe un fier de călcat. În Marea Britanie, de exemplu, o persoană obișnuită petrece 61 de minute pe săptămână (adică 106 de zile din viață!) călcând rufe.
Călcatul hainelor nu a fost niciodată una dintre activitățile preferate ale oamenilor. Cu toate acestea, tuturor le place o cămașă impecabilă și un aspect neted al tuturor hainelor, chiar dacă un fier de călcat este un aparat de care doresc să se țină departe.
Astăzi, vom împărtăși cu tine câteva sfaturi simple pe care le-am cules, care pot reduce semnificativ volumul și durata sarcinii de călcat haine.
1. Fii atent la garderobă
Dacă într-adevăr nu îți place să calci haine și nu vrei să mergi pe calea „externalizării” procesului de călcare a hainelor, trimițându-le la spălătorie, șansele sunt ca hainele predispuse la riduri să stea în coșul de călcat mai des decât vei ajunge să le porți.
Nu sugerez ca de acum încolo să adopți în totalitate un stil neîngrijit. Totuși, de acum încolo trebuie să iei în considerare cât de bine îți susține un articol vestimentar stilul de viață, inclusiv cât timp vrei să petreci pentru călcat, înainte de a-l cumpăra. Îmbrăcămintea care nu are nevoie călcare vine în toate formele, dimensiunile și gamele de preț, inclusiv cămășile de costum.
Dacă îți place însă un finisaj crocant, s-ar putea să dorești totuși să dai o dată rapid cu un fier de călcat sau cu un pic de abur pe această haină, dar vei economisi timp major dacă nu există riduri majore care trebuie abordate.
Dacă este nevoie, deconectează-te și organizează-ți garderoba. Acest lucru va împiedica hainele să se piardă, să se încrețească și să se șifoneze în garderobă. Totodată, te va împiedica să scoți diferite haine în grabă și apoi să nu le așezi înapoi corect. Există multe avantaje la o garderobă curată și ordonată cu atenție, iar reducerea spălării și călcării inutile este una dintre ele.
2. Scoate hainele din mașină rapid
Acest lucru se aplică atât mașinii de spălat, cât și uscătorului (dacă folosești) și evită formarea și setarea ridurilor, ceea ce la rândul său va reduce timpul de călcare cu un fier de călcat.
3. Dacă usuci haine pe uscător, atârnă-le cu grijă
Când agăți articole vestimentare pe un uscător, așază-le ușor în forma lor normală și netezește-le. Lenjeria și cămășile de bumbac pot fi stropite rapid cu apă în timpul uscării.
Acest lucru ajută la îndreptarea hainelor fără niciun efort suplimentar. Îmbrăcămintea ușoară, cum ar fi cămășile de costum și tricourile sunt candidații primari pentru a fi uscate pe un umeraș.
Acest lucru evită acele mici „urechi” de la cârlige care se fac pe țesătură și care pot fi încăpățânate la călcare. Poți folosi umerașe simple din plastic, fără margini ascuțite. Ele nu fac cute și nu vor rugini. Există chiar și unele care vin cu o clemă pentru a evita ca umerașele să se strângă sau să zboare în vânt.
4. Împăturește și așază
Poți evita călcarea completă a unei haine, cu un fier de călcat, dacă o împăturești direct de pe uscător. Acest lucru funcționează bine cu tricourile și pantalonii care rămân destul de neîngrijiți după uscare. Așază articolul pe o suprafață plană, tare și netezește peste ele cu mâinile pentru a relaxa fibrele.
Sfat: împăturește articolele imediat sau depozitează-le pe un umeraș înainte de călcat. Dacă vor sta într-un coș de rufe de călcat pentru o lungă perioadă de timp le va face doar mai greu de călcat.
5. Verifică-ți tehnica de călcat
Verifică întotdeauna dacă setarea temperaturii unui fier de călcat este potrivită pentru îmbrăcăminte.
Asigură-te că un fier de călcat este curat (mai ales că în rezervorul de aburi nu există niciun reziduu – acest lucru îți poate împământa hainele și vor necesita o nouă spălare).
Așază hainele pe o masă de călcat și netezește orice pliuri. Calcă ca un profesionist. Calcă doar în direcția înainte, spre care arată și vârful unui fier de călcat. Călcatul înainte și înapoi va crea cute care sunt dificil de îndepărtat. Păstrează fierul în mișcare pentru a nu arde țesătura.
Lasă un răspuns