Fiecare gospodină își are propriul calendar după care își pregătește rețetele culinare. Femeile mai tinere, dacă n-au alături pe mamă sau o bunică, care sînt deja obișnuite cu astfel de treburi, nu au de unde să știe în ce perioadă a anului trebuie făcute anumite conserve. Pentru a veni în sprijinul gospodinelor, vă prezentăm cîteva sfaturi care ar putea fi foarte utile.
Dulcețuri
Pentru fructele din perioada de vară
– Dulceață de nuci verzi: 1 – 20 mai
– Dulceață de trandafiri se prepară în perioada 20 mai – 20 iunie
– Dulceață de căpsune: 1- 20 iunie. În aceeași perioadă se poate prepara și dulceața de zmeură.
– Dulceață de cirese albe: 20 – 30 iunie
– Dulceață de vișine: 10 iunie – 10 iulie
– Dulceață de caise: 15 – 30 iunie
– Dulceață de cireșe amare: 10 – 30 iulie
Pentru fructe tomnatice
– Dulceață de mure: 10 sept. – 10 oct.
– Dulceață de prune: 1 sept. – 1 oct.
– Dulceață de coji de pepene verde: 20 aug. – 20 septembrie
– Dulceață de gutui: 10 oct. – 15(30) noiembrie. Pelteaua se pregătește cam în aceeași perioadă.
Gemurile asortate (prune, mere, gutui) se prepară în luna octombrie.
Conserve:
– Suc de roșii: 15 aug. – 15 sept.
– Bulion (roșii, capia, gogoșari): 1 – 30 sept.
– Zacuscă: 1 – 30 sept.
– Castraveciori în oțet: 1 – 20 sept.
– Gogoșari: 20 sept. – 20 oct.
– Murături asortate: 15 – 30 sept.
– Varză la murat: 25 oct. – 30 nov.
– Zarzavat pentru ciorbe: 1 – 30 sept.
– Vinete la congelator: 1 – 15 sept.
Lasă un răspuns