O idee preconcepută potrivit căreia este bine să bei puţină vodkă sau ţuică ca să te încălzeşti este pusă acum sub semnul întrebării. Atunci când cineva bea alcool pe vreme rece, senzaţia de căldură resimţită se datorează dilatării vaselor de sub piele, relatează passionsante.be.
Căldura astfel absorbită este oarecum ‘deturnată’ din interiorul corpului spre zonele superficiale. Această căldură aşa-zis reconfortantă nu este decât o păcăleală. În realitate, temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 g de alcool băut!
Senzaţia de bine resimţită după ingerarea de alcool este de fapt dăunătoare, pentru că reprezintă o scădere a temperaturii corporale şi favorizează riscul hipotermiei, adeseori cu consecinţe grave asupra sănătăţii.
Şi imaginea câinilor Saint-Bernard, care, când pleacă în munţi să salveze vieţi, au la gât o butelcuţă de alcool, ca să încălzească victimele blocate în zăpadă, este înşelătoare. Când cineva bea băuturi alcoolice puternice pe vreme rece, mecanismul de protecţie natural şi automat la organelor vitale – aşa-numita termoregulare – este contracarat de efectul vasodilatator al alcoolului. Prin urmare, alcoolul nu este recomandat la munte, pe vreme rece, chiar dacă este vorba doar de vin cald sau grog, încheie passionsante.be. AGERPRES
Lasă un răspuns