Dupa ce i-au tratat cu flit ani buni pe profesori, politicienii au descoperit, subit, ca acestia traiesc in mizerie, au salarii mici si trebuie neaparat ajutati cu o marire de 50 la suta a lefurilor. Hai sa vedem la cit este evaluat motivul pentru care Emil Boc, Ecaterina Andronescu sau Theodor Stolojan s-au apucat de bocit pe umerii cadrelor didactice.
Intai: ce au in comun cei trei enumerati mai sus? In primul rind, sint parlamentari. In al doilea rand sint si… profesori universitari. Majorarea cu 50 la suta a lefurilor cadrelor didactice le-ar aduce si lor, in mod direct, o majorare a sumelor incasate pentru prestatiile la catedra. Dar sa nu va imaginati ca sporul de leafa ar fi comparabil cu al unui invatator sau profesor de scoala sau liceu. Ar fi fost prea putin.
Emil Boc, cel care s-a stropsit la Guvern sa puna in apliucare legea, este, impreuna cu sotia, cadru didactic la Univeristatea Babes – Bolyai din Cluj. Anul trecut, Boc a incasat peste 45.000 de lei din salariul de cadru didactic, iar sotia – peste 17.000. Majorarea cu 50 la suta le-ar aduce in casa un plus de 2.600 de lei pe luna.
Theodor Stolojan, care a amenintat Guvernul cu motiunea de cenzura, a cistigat 54.000 de lei ca profesor la Universitatea Transilvania din Brasov. Majorarea i-ar aduce un venit suplimentar de 2.250 de lei pe luna.
Ecaterina Andronescu, deputat PSD, care a somat Guvernul sa demisioneze daca nu e in stare sa creasca lefurile cadrelor didactice, a cistigat 184.000 de lei din salariul cumulat de parlamentar si profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti. Daca dam la o parte cei 60.000 de lei, la cit se cifreaza leafa anuala a unui deputat, ramin cam 120.000 de lei din salariul de profesor. O majorare cu 50 la suta i-ar aduce in plus 5.100 de lei pe luna.
Ce ziceti, ii doare de profesori sau de sumele suplimentare pe care le-ar putea cistiga?
... a zis
indiferent ce se vorbeste, marirea salariilor cu 50% e un dezastru mai ales in conjunctura actualei crize foarte puternica si extinsa. unul din efectele globalizarii este propagarea rapida a raului si chiar daca avem inmpresia ca nu suntem afectati vom simti rapid ce inseamna criza.