Votul in alb, sau votul alb? Iata una din intrebarile carora atit electoratul roman, cit mai ales actorii de avanscena ai scrutinului legislativelor abia incheiat sint datori sa-i dea raspunsul, in conditiile in care peste 60 la suta dintre alegatorii nostri au preferat sa se abtina in a-si exercita acest drept constitutional fundamental, care este votul. Cu cel mai scazut nivel de prezenta in fata urnelor, din ultimele doua decenii, actualele alegeri au relevat inca o formula de distantare a majoritatii electoratului fata de acei politicieni verosi pe care-i percep in cele mai compromitatoare ipostaze: demagogia, fariseismul, speculatiile politicianiste, dar si in postura de traseisti, afaceristi, gogomani, mafioti, profitori. Cum ne putem investi increderea in astfel de oameni care si-au demonstrat cu prisosinta versatilitatea, lipsa de conditionalitate si de respect fata de mandantantii sai?! Astfel de reactii au fost cvasiprezente la iesirea de la urne, ca si in mai toate ziarele romanesti care au reflectat pe larg modul in care a fost perceput si tratat evenimentul electoral din urma cu o saptamina. O formula de protest pasiv, de amendare a practicilor neortodoxe ale politicienilor vizavi de fapte si atitudini, a fost buletinul alb introdus in urna. Numarul lor depaseste treisutedouazeci de mii, cumulat pe Senat si Camera Deputatilor. Am mers scirbit la vot. Nu de partide, ci de componenta lor si comportamentul unora dintre acestia. Am votat „alb”…, declara unul dintre alegatori, chestionat de ziaristi. De altfel, mass-media romaneasca abunda in astfel de opinii. Spre deosebire de votul in alb, care presupune o investire bazata pe incredere deplina fata de candidati, votul alb inseamna opusul acestuia, nu doar o rezerva in asteptarea confirmarii sau a infirmarii asumarilor. In articolul „Dictatura minoritatii sau cum Romania pierde cind politicienii cistiga”, postat pe blogul „cu atitudine” khris, autorul este transant in aprecierile privind rezultatele scrutinului si climatul in care acesta s-a desfasurat: …un guvern cu o majoritate de 50 la suta in Parlament nu reprezinta decit voturile a 20 la suta din populatie, deci vom avea o dictatura a minoritatii celor care au votat, asupra majoritatii celor care au stat acasa. Pentru ca in „Jurnalul de Chisinau” sa citim, in articolul „Romania, dezgustata sau relaxata?”: Se pare ca demagogia, fanfaronada i-au dezgustat pe romani chiar mai mult decit coruptia. E un lucru de invatatura pentru toata clasa romaneasca si e un semn de bun augur (…), desi promisa si asteptata schimbare la fata a politicianului nu s-a produs. Vor intelege ei mesajul alegatorului roman?
Deocamdata, mesajele care ne vin dinspre electorat contin foarte multe nedumeriri si numeroase intrebari despre (a)normalitatea si moralitatea acestei legi a uninominalului, care sfideaza orice logica, inclusiv pe cea matematica, rasturnind planuri si valori. Aceasta lege facuta la plezneala infringe vointa electoratului exprimata prin vot. Ca urmare, rezultatul este alterat, nu reflecta realitatea. Cunoscind aceste aberatii mi-am zis ca cea mai potrivita forma de detasare este votul alb – nu implica, nu angajeaza, nu provoaca dezamagiri. Este pozitia unui alegator a carui identitate nu conteaza, atita vreme cit opinia ii este impartasita de alti numerosi repondenti. Pentru votantul de rind miza alegerilor a fost una foarte mica. Cum sa investesti energie, pasiune si incredere in ceva care stii de la bun inceput ca nu-ti va servi?! Iata de ce albul a devenit, la aceste alegeri, culoarea care a dominat spectrul politic cu nuantele lui, mai ales cele de rosu – este de parere un alt „alegator dezorientat si mihnit” de ceea ce se intimpla acum cu noi, in regia acestor „actori profesionisti ai politicii”; adica a celor mai multi dintre ei. Daca in precedentele legislative se purta demisia in alb, prin care alesul se punea la dispozitia alegatorului in cazul abaterilor de la mandatul asumat, de asta-data votul alb vine sa sanctioneze apriori lipsa de fair-play politic a multora dintre competitori si sa atraga atentia ca ceva s-a schimbat in perceptia si conduita electoratului.
.... a zis
…………….si totusi singurul partid care s-a rasculat impotriva uninominalului a fost PRM. Celelalte partide l-au acceptat tacit. Aceasta lege, ca si altele dealtfel, sunt elaborate fara a se avea in vedere rezultatul punerii in aplicare.
E pacat, pentru ca exista oameni de valoare care ar fi meritat sa fie in Parlament, dar norocul a suras altora……