Autoritatile se arata preocupate de fenomenul drogurilor „legale” insa nu fac mai nimic pentru a proteja tinerii.
Sintem, deja, in al treilea an in care „etnobotanicele” au dvenit un fenomen de masa. Zeci de mii de tineri cu virste cuprinse intre 9 si 18 ani le-au experimentat macar o data si multi – un numar deocamdata necunoscut, au devenit dependenti. Exista si un numar tot necunoscut de morti.
Reactia autoritatilor in fata acestui fenoment a fost ezitanta. Intii au negat fenomenul, apot l-au minimalizat. Pe urma au inceput timid citeva campanii media pentru ca, mai apoi, sa desfiinteze Agentia Nationala Antidrog, ingropind-o frumos, undeva sub capacul Ministerului Administratiei si Internelor.
Nici astazi reactia nu este pe masura ofensivei comerciantilor de substante psiho-afective. Unele magazine au fost inchise, e drept, insa altele continua sa existe pentru ca isi schimba in permanenta chimia poduselor, astfel incit sa iasa de pe lista substantelor interzise.
Autoritatile centrale continua, insa, sa considere ca „etnobotanicele” sint doar un fenomen izolat, exploatat de presa dornica de senzational ieftin. Si au si argumente pentru aceasta concluzie: nu exista oficial nici un mort din cauza acestor substante iar numarul celor ajunsi la Urgente si care au declarat ca li s-a facut rau din cauza „legalelor” este mic.
Pentru ca „etnobotanicele” – de fapt plante de gradina stropite cu substante cu proprietati psiho-active – nu lasa urme. Laboratoarele nu au cum sa descopere substantele din corpul pacientilor pentru ca nu stiu ce sa caute cita vreme aceste substante nu au fost marcate si definite si nu exista reactivi care sa le puna in evidenta.
In fata unei lipse de reactii a Statului, lipsa care – spun tot mai multe voci – este generata nu de neputinta sau lene, ci de cointeresarea liderilor politici de catre comerciantii acestor substante, ce ne ramine de facut?
Ne ramin multe lucruri pe care le putem face. Putem oferi alternative. Putem oferi educatie. Putem oferi sfaturi si explica acelor copii la ce pericole se expun. Putem crea locuri de joaca, putem crea oportunitati de petrecere a timpului liber.
Sau putem sa ne alegem alti lideri.
Lasă un răspuns