Societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău a fost pusă în situația de a se prezenta în fața instanțelor judecătorești în calitate de pîrîtă în 59 de litigii, din care au fost solutionațe în cursul primului semestru al acestui an, 10 dosare. Cele 49 de litigii aflate în diferite faze procesuale au diverse obiecte, între care popriri și acțiuni cambiale (act, document prin care cel care-l semnează se obligă să plătească necondiționat, la un anumit termen și într-un anume loc, o sumă de bani).
SIF Moldova a fost dată în judecată pentru diverse motive de diverse persoane, dar și de cîteva societăți comerciale, de Biroul notarului public Gelu Filip din Bacău, dar și de Regia Națională a Pădurilor și chiar de Sindicatul Țărănimii. Numărul dosarelor pentru asemenea pricini a ajuns la 33, dar au rămas pe rol la jumătatea anului numai 23. Dosarele cuprind litigii care țin de anumite pretenții emise față de societate, constatarea nulității unor acte în care SIF Moldova este parte și diferite anulări ale unor mențiuni efectuate în registrul comerțului sau în cartea funciară. În majoritatea dosarelor au fost pronunțate soluții favorabile SIF Moldova. Pentru revendicări de bunuri imobile au fost deschise 11 dosare în care societatea din Bacău are, de asemenea, calitatea de pîrîtă. Aceste litigii vizează cereri de revendicare formulate de persoane fizice îndreptate asupra unor imobile proprietatea societăților din portofoliul SIF Moldova.
Bîntuită și acum de fantoma Bankcoop
În alte 26 de dosare au fost invocate diferende avînd ca obiect popriri și acțiuni cambiale directe, toate în contradictoriu cu Bankcoop. Acțiunile din dosarele avînd ca obiect acțiunile cambiale directe se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – secția comercială, dar soluționarea acestora a fost suspendată pînă după soluționarea recursurilor în anulare promovate de procurorul general al României împotriva soluțiilor definitive și irevocabile pronunțate de Tribunalul Mureș în dosarele avînd ca obiect contestațiile SIF impotriva executării silite. Recursurile în anulare au termen de soluționare în perioada septembrie – decembrie 2004. „În ce privește dosarele avînd ca obiect contestațiile la executare – precizează președintele SIF Moldova, Alexandru Matei, în Raportul de activitate al consiliului de administrație pe semestrul întîi al anului -, acestea vizează în mod exclusiv nelegalitatea unor acte de executare silită efectuate de executorul bancar care a efectuat executarea silită a sumelor poprite în temeiul biletelor la ordin. Executarea silită efectuată de Bankcoop în temeiul biletelor la ordin avalizate de Fondul Proprietății Private II Moldova, aceasta s-a finalizat, prin executarea integrală a tuturor sumelor datorate în temeiul biletelor la ordin, iar biletele la ordin au fost predate societății noastre”.
Societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău înregistra, la jumătatea acestui an un, un număr de 259 de litigii în diverse cauze, avea pe rol 147 de litigii în calitate de reclamant și cele 49 în care figurează ca pîrîtă. La aceeași dată, pe numele ei erau soluționate 63 de dosare. Prin asemenea procese au fost recuperate creanțe în sumă totală de 8,8 miliarde de lei în litigiile care au avut ca obiect pretenții din dividende restante și falimente, dosare ce au fost ulterior arhivate. Încasările parțiale, din dosarele pentru recuperarea dividendelor restante aflate pe rol și executări silite sînt în cuantum de aproape 3,3 miliarde de lei. Totalul sumei recuperate este de peste 12 miliarde de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns