• 71 dintre cinematografele nerentabile din țară, între care și cinematograful „Orizont” din Bacău, vor fi scoase la o licitație pentru închiriere, în ziua de 12 februarie 2004 • în cazul în care se vor găsi firme interesate, nu este exlus să apară, pe lîngă sala de cinema, și bodegi, jocuri de noroc sau cluburi de noapte
Cinematograful „Orizont” din Bacău a fost propus de către Consiliul Național al Cinematografiei pe lista celor 71 de cinematografe nerentabile care vor fi scoase la licitație în ziua de 12 februarie. Cinema „Orizont” a rezistat ani de zile, datorită faptului că filiala Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmului (RADEF) Bacău a plătit datoriile la agentul termic și celelalte cheltuieli din „chiriile pe care le avem din cinematografele proprietate privată a statului”, după cum ne-a declarat Alexandrina Galan, șefa RADEF, filiala Bacău. Cu toate acestea, cinematograful a ajuns pe lista neagră. Cu o suprafață de 868 de metri pătrăți și cu o chirie care „ar putea ajunge la un euro pe metru pătrat”, după cum ne-a declarat Alexandrina Galan, este greu de întrezărit cine se va încumeta să închierieze această sală de cinema. Cu toate acestea, la nivel local a existat o tentativă de informare în această privință. „Personal, nu am fost contactată decît de un singur reprezentat al unui agent comercial, interesat de închirierea acestui spațiu”, ne-a spus Alexandrina Galan. În opinia sa, o investiție în asemenea obiectiv prespune răbdare și multă ingeniozitate. „Un cinematograf ca «Orizont» nu va putea aduce de o sută de ori mai mulți spectatori decît în prezent și venituri serioase peste noapte. Cel care-l va închiria va avea de suportat, pe lîngă chiria spațiului, și celelalte cheltuieli, care sînt destul de serioase. Pentru o singură sală de spectocol, sonorizarea, confortul în sală, aparatura de proiecție, instalarea unui sistem de climatizare propriu ar însemna în jur de 5-6 miliarde de lei, adică cifra noastră de afaceri pe un an de zile. Adică, fără să plătim salariile angajaților, curentul electric, căldura și celelelate. Prin urmare, respectivul chiriaș va fi forțat să facă și activități suplimentare care să-i aducă venituri”, ne-a explicat Alexandrina Galan.
Cei de la filiala RADEF Bacău au încercat, în ultimii 14 ani, și suplimentarea veniturilor prin închirierea unora dintre spațiile cinematografului „Orizont” pentru acoperirea cheltuielilor, însă fără succes. În această situație, pe lîngă sală de proiecție, „nu-i exclus să apară baruri, jocuri de noroc sau cluburi de noapte”, după cum a opinat directoarea Galan.
Această tenativă de închiriere este considerată o cale de a scăpa de cele mai nerentabile 71 de cinematografe din țară, în condițiile în care, „după 1990 încoace, cota de investiție în cinematografe a fost zero”, după cum a menționat Alexandrina Galan, iar sălile de spectacole, în funcțiune sau închiriate, nu au fost decît simple „vaci” bune de muls pentru stat. „Nu ne-am permis să facem nici o investiție în cinematografele din Bacău, cu excepția unei mochetări la «Central», în 1996, însă aceea nu se poate numi o investiție adevărată, din simplul motiv că banii au fost virați către stat. Am dat toți banii, însă, spre deosebire de alte instituții culturale, nu ni s-a dat nici măcar un leu pentru a face ceva în sălile de spectacol”, a mai zis Alexandrina Galan.
Chiar și așa, nu există nici un pericol ca băcăuanii să rămînă fără filme. Sau, cel puțin, așa ne-a asigurat directorea Galan. „Toate aceste aspecte nu vor conduce la dispariția filmelor din oraș. Este exclus ca un oraș ca Bacăul să nu aibă cinematograf”, a concluzionat ea. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns