• anul acesta se va desfășura ultimul examen de capacitate • Ministerul Educației nu știe, încă, cu exactitate, pe baza căror criterii se va face admiterea în liceu în vara lui 2004, dar se pare că se va ține cont de rezultatele unor teste pe care le vor da elevii de gimnaziu în clasa a VII-a și a VIII-a
Elevii de clasa a VIII-a care, la sfîrșitul săptămînii în curs, vor termina gimnaziul sînt ultimii care susțin examen de capacitate înainte de admiterea în liceu. Apărută în 1999 ca o inovație a echipei ministrului Andrei Marga, Capacitatea s-a vrut un mod de evaluare național menit să înlocuiască stresanta admitere în liceu pe bază de examen. Așa se face că ultimele patru generații de absolvenți de gimnaziu au susținut trei probe scrise – la limba și literatura română, matematică, istorie sau geografie – notele obținute fiind bază de calcul pentru media de capacitate. La rîndul ei, aceasta se „combina” cu media generală a notelor obținute în cei patru ani de gimnaziu și rezulta o medie de admitere pe baza căreia elevul intra la un liceu sau altul. Toate bune și frumoase, numai că o intenție lăudabilă în fond a fost dată peste cap de inventivitatea proverbială a românului. Cum media generală a anilor de gimnaziu conta, fie și numai în proporție de 25%, în calculul mediei de admitere, părinții s-au gîndit că nu e rău dacă odraslele capătă note cît mai mari. Prin ce mijloace ori dacă acestea erau meritate sau nu, a contat mai puțin. A doua hibă a examenului de capacitate a fost, potrivit acuzelor venite în special dinspre părinții și elevii de la orașe, lejeritatea examenelui la unele școli din mediul rural. Două motive suficient de puternice pentru actuala echipă din Ministerul Educației și Cercetării (MEC) de a renunța fără prea mari regrete la examenul de capacitate. Interesant este, însă, faptul că, cel puțin deocamdată, oficialii MEC nu au spus cu exactitate cu ce va fi înlocuită Capacitatea sau pe ce bază vor intra la liceu elevii care vor termina clasa a VIII-a în vara anului viitor. Inițial, se vorbea de apariția unor teste grilă pentru toate materiile studiate din clasa a V-a pînă în clasa a VIII-a inclusiv, pe care viitorii absolvenți de gimnaziu ar fi trebuit să le susțină în clasa a VII-a și a VIII-a, rezultatele obținute la aceste teste urmînd să dea media de admitere la liceu sau școala de arte și meserii. Mai nou, însă, unele voci spun că admiterea se va face numai pe baza notelor obținute în gimnaziu. Ce va fi cu exactitate, se va ști, probabil, pe la sfîrșitul primului semestru al anului școlar viitor. De altfel, luarea deciziilor pe ultima sută de metri, schimbarea acestora cu o viteză amețitoare și, în general, starea de bulibășeală generală nu mai miră pe nimeni cînd vine vorba de Ministerul Educației.
Legitimații de concurs, singura noutate a examenului de capacitate
Comparativ cu anul trecut, metodologia de organizare și desfășurare a examenului de capacitate nu a suferit prea multe modificări. Poate și pentru că, fiind ultimul an de existență a acestuia, oficialii ministerului și-au zis că nu prea mai are rost să schimbe mare lucru. Apariția legitimațiilor de examen și corectarea contestațiilor în alte județe par a fi cele mai interesante noutăți, din punct de vedere al elevilor. Legitimațiile de examen se vor înmîna candidaților în momentul înscrierii acestora la concurs, la secretariatele școlilor pe care le vor absolvi. Asemănătoare cu legitimațiile de examen ce se folosesc la admiterea în facultate, legitimațiile de la Capacitate vor fi indispensabile candidaților, în condițiile în care accesul în sala de examen se va face exclusiv pe baza respectivelor legitimații și a buletinului de identitate, cărții de identitate ori certificatului de naștere, în cazul elevilor care nu au buletin la data derulării examenului.
A doua noutate a Capacității 2003 ține de modul de soluționare a contestațiilor: acestea nu vor mai fi corectate la nivelul Inspectoratului Școlar, ci de către comisii de contestații din alte județe, care vor fi stabilite de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Totodată, ministerul a renunțat la etapa discutării în școală a lucrărilor contestate, toate cererile de recorectare urmînd să fie soluționate de către comisiile de contestații respective. Amintim că, pînă acum, contestațiile depuse se rezolvau, într-o primă fază, la nivelul centrului de examen, președintele comisiei de concurs discutînd cu elevul și părinții acestuia pe marginea notei obținute. Dacă diferența dintre nota inițială și cea obținută după recorectarea efectuată de aceeași profesori-corectori era mai mare de un punct sau dacă semnatarul contestației își menținea solicitarea în cauză, lucrarea cu pricina ajungea pe masa comisiei județene de contestații.
În rest, regulamentul de organizare și desfășurare a examenului de capacitate, ediția 2003 mai conține niscaiva noutăți, dar de ordin strict organizatoric. Astfel, numărul minim al candidaților dintr-un centru de examen a crescut, în cazul centrelor de concurs din mediul urban, de la 100 la 250, prima valoare rămînd în vigoare doar pentru centrele de examen din mediul rural. În ceea ce privește centrele de corectare, acestea au fost botezate centre de evaluare, MEC recomadînd să existe cîte un singur centru de evaluare la nivelul unui județ. O sugetie care, în cazul Bacăului, nu a putut fi respectată, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) organizînd patru centre de evaluare. Cît privește numărul centrelor de concurs, acesta este de 44, la acestea fiind arondați 11.366 de elevi de clasa a VIII-a. Acesta este efectivul de elevi aflați în scriptele Inspectoratului Școlar, dar, mai mult ca sigur, candidații care vor susține Capacitatea în prima sesiune vor fi ceva mai puțini. Cei care nu vor promova examenul de capacitate în vară, cei care nu se înscriu din diferite motive sau cei care rămîn corigenți, vor avea o a doua șansă în toamnă, cînd se va derula cea de-a doua sesiune a Capacității. Precizăm că perioada de susținere a corigențelor pentru elevii din ultimul an de gimnaziu a fost fixată pentru perioada 19 – 21 august, în timp ce taxa de examen pentru absolvenții care susțin Capacitatea pentru a treia oară a fost stabilită de către ISJ la 500.000 de lei de persoană.
O altă noutate a examenului de capacitate se referă la modul de stabilire a președinților și membrilor comisiilor de examen, respectiv evaluare. Aceștia nu vor mai fi stabiliți de către Inspectoratul Școlar, ci de către minister, prin tragere la sorți efectuată pe baza listei propusă de școli și avizată de Inspectoratul Școlar. Cît privește calendarul examenului de capacitate, pe care vi-l prezentăm în tabelul alăturat, acesta nu a suferit modificări importante.
Calendarul examenului de Capacitate
Data (prima sesiune/ a doua sesiune) Activitate
9 – 12 iunie / 1-4 iulie Înscrierea candidaților
16 iunie/ 25 august Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie/ 26 august Limba și literatura maternă – probă scrisă
18 iunie/ 27 august Matematica – probă scrisă
19 iunie/ 28 august Istoria românilor sau geografia României – probă scrisă
21 iunie/ 30 august Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
22-23 iunie/ 31 august- 1septembrie Rezolvarea contestațiilor
24 iunie/ 2 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Lasă un răspuns