Comisia Europeană va amenda România cu aproape 75 milioane de euro pentru modul defectuos în care a făcut plăţile către agricultori în 2008. Decizia forului european, semnată de comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, a fost trimisă spre publicare la Gazeta Oficială Europeană. Autorităţile de la Bucureşti vor să obţină eşalonarea amenzii pe mai mulţi ani.
75 de milioane de euro amendă pentru România! Cum se va aplica această sancţiune? Practic, ţara noastră nu va mai primi această sumă de la Comisia Europeană în anii următori. Sumele alocate anual fermierilor nu vor avea de suferit, dar această diferenţă va fi suportată de stat. Cu alte cuvinte, sumele care ar trebui să fie rambursate din bugetul Uniunii Europene nu vor mai ajunge la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
„Aceşti bani, prectic, nu vor fi rambursaţi, din cheltuielile noastre rambursabile la Comisia Europeană. Sunt, practic, bani care vor rămâne ca efort pe buget”, a declarat Florin Marius Faur, director APIA.
Iniţial, Comisia Europeană a anunţat autorităţile de la Bucureşti că urmează fie amendate cu aproape 100 de milioane de euro, dar argumentele aduse de România în organismul de mediere au redus suma cu o pătrime. APIA face demersuri în continuare şi pentru o eşalonare a plăţii amenzii.
„Noi am solicitat niste argumente pentru ce s-a gândit din punct de vedere tehnic, procedural, şi, la ora actuală, nu ştiu să vă spun şanse, pentru că, până la urmă, e o chestiune care ţine şi de Comisie. Noi am făcut demersuri pentru eşalonarea lor, pe mai mulţi ani”, a adăugat Faur.
Principalul reproş adus României vizează funcţionarea sistemului de identificare a parcelelor de teren. Controalele au relevat că 30% din suprafaţa declarată de agricultori nu există. Cine plăteşte pentru aceste erori?
„Cred că asemenea discuţii sunt potrivite cu factori decizionali care au răspuns de agenţie, nu neapărat cu directorul actual. Faptul că România nu a avut un cadastru pus la punct, ne costă. Şi de aici au apărut problemele. De la lipsa de cadastru, corelată cu faptul că fermierii noştri au fost puşi în situaţia de a intra pe un instrument foarte tehnic, care este esenţial pentru a face orice fel de plată şi aici au apărut problemele”, a amai spus Faur.
Anterior, Comisia Europeană a amendat România cu alte 44,7 milioane de euro pentru plăţile făcute în 2007, sumă care se va reţine eşalonat în următorii trei ani. Astfel, pentru primii doi ani de aplicare a plăţilor europene către fermieri, România are de plătit amenzi de 120 de milioane de euro. AMOS NEWS
Lasă un răspuns