O simpla vacanta sau un sejur in Cipru te aduc, de acasa, dintre ai tai, tot printre conationali si, de multe ori chiar printre concitadini sau consateni. Pentru ca in Cipru lucreaza foarte multi romani, mai ales in industria turismului, in restaurante si in taverne, ori in magazine, dar nu numai. Comunitatea de romani numara circa 50.000 de persoane. Este o comunitate in sensul real al cuvintului, adica are un presedinte, o structura de conducere si se face cunoscuta tot mai mult. Nu toata lumea este multumita de aceasta, dar important este ca romanii din Cipru incep sa stringa rindurile si vor sa se afirme. Pentru ca in Cipru au un fel de a doua casa.
Am fost in Cipru si am stat de vorba cu multi dintre romanii pe care i-am intilnit. Am descoperit oameni din Onesti, din Bacau sau de prin apropiere, din Piatra Neamt. Fac meserii modeste, obisnuite adica, dar le fac bine. Carmen este din Bacau. Locuieste pe strada Alecu Russo. Am intilnit-o in portul din Pafos, la Taverna Castelului. Era, in ziua aceea, pe post de „plasatoare”: imbia trecatorii cu cele mai bune oferte ale restaurantului, le vorbea in formule rostite in citeva dintre limbile pamintului – ruseste, englezeste, italieneste, romaneste etc. Ne-a convins si pe noi si am acceptat oferta. Ne-a auzit vorbind romaneste si ai ei am fost. Asa am aflat de unde este, ce face acolo, de cind a venit la munca. Are vechime in domeniu, prin strainatate, pentru ca tot timpul anului munceste in Spania. Doar pentru sezonul vacantelor a venit in Cipru. Multi dinte colegii ei sint romani, de dincolo sau de dincoace de Prut. In Cipru nu poti face un pas fara sa dai de romani.
Romanii, preferati in Cipru
Se spune ca romanii din Cipru nu seamana deloc cu cei aciuati prin Italia, sau prin alte tari occidentale. Sint mai asezati, vor un loc de munca bun si sigur si o viata linistita pentru copii. Concurentii lor temuti sint asiaticii, pentru ca acestia se multumesc cu mult mai putin. Iar Cipru este invadata de asiatici. Cipriotii ii prefera, insa, pe romani, iar primele pagini ale ziarelor care urmaresc piata fortei de munca au anunturi speciale in acest sens. Pe o strada din Limassol am vazut un mic afis lipit pe un stilp, pentru inchirierea unui apartament. Era scris direct in romaneste. Tot acolo, la o mica bacanie, o oferta era facuta tot pentru romani: „Crap romanesc – 3,80 euro kg.” Multi romani, desi cu pregatire, vin sa lucreze si ca necalificati. Ambasada noastra ii avertizeaza sa nu accepte munca fara contract, pentru ca se pot trezi in fata instantei de judecata. Asa au ajuns romanii sa numere 50.000 de persoane in Cipru si sa fie o comunitate demna de luat in seama.
Romani si romani, in Ciupru
Despre aceasta comunitate mi-a vorbit Constantin Nastase, soferul autocarului care ne ducea in Muntii Trodos. Constantin este de la o aruncatura de bat de Bacau, din Piatra Neamt. Ghidul a glumit si mi l-a prezentat ca fiind presedintele comunitatii de romani. „Nu sint eu – a recunoscut, modest Constantin -, e o doamna. Comunitatea s-a format acum, dupa intrarea in Uniunea Europeana, de cind aici au venit mai multi conationali. Ea este organizata, insa nu este atit de bine dezvoltata si de cunoscuta. S-a creat si un sindicat, dar, in general, drepturile noastre nu sint incalcate flagrant, sintem respectati si cred ca majoritatea conationalilor lucreaza aici legal. Munca e munca aici, dar romanii se tin de treaba”.
Constantin se afla pe insula din Mediterana de opt ani. Munceste mult, cu responsabilitate, aduna ban linga ban. Dar se impaca greu cu situatia in sine, adica el in Cipru, familia in tara. Se vad numai in concedii sau in scurte vizite. Nu e simplu, insa in Romania nu realiza cit a realizat de cind e in Cipru. Acolo, un roman cistiga, in medie, 800 – 1.000 de euro, de circa cinci ori mai mult decit la noi. Constantin a fost croitor la o veche fabrica de confectii. Pina in anii ’90 viata lui era buna, dar fabrica a fost privatizata si desfiintata. Acum nu mai are incredere in Romania. Nici in Cipru nu sint toate in roz, dar e altceva. Cel mai mult e nemultumit, pe insula, tot de romani, de cei care se dau in petec, mai ales de cei care vin la furat. „Ei sint cei care ne fac de ris, asa cum se intimpla si prin alte tari din Occident. Lumea ne confunda, de multe ori, cu ei si nu e bine. Noi avem mari dezavantaje pe acest motiv” – spune romanul, cu amaraciune sincera. „Am venit aici pentru un trai mai bun – a adaugat el. In tara parca sintem mult mai multi decit este nevoie, iar aici gasim de lucru si se cistiga mai bine. In plus avem si o sansa pentru viitor.
Lasă un răspuns