Loviturile de stat nu se dau doar pentru a aduce la Putere reprezentanti ai unei minoritati ci si pentru a mentine la Putere pe cei care nu mai reprezinta vointa poporului.
Din acest punct de vedere, boicotul PDL si al UDMR la referendumul de duminica echivaleaza cu o lovitura de stat, pentru ca permite pastrarea Puterii de catre o minoritate care nu mai are suport popular.
Cifrele sunt clare: aproape opt milioane de români au votat pentru demiterea lui Basescu; cu circa trei milioane mai mult decit cei care au votat in 2009 pentru ca el sa devina presedinte. Intr-o democratie normala, Basescu ar fi demisionat.
Cum am dovedit, insa, ca nu sintem o democratie normala, Basescu va ramine, probabil, in functie, deoarece pentru dinsul conteaza mai mult cei 15 la suta care nu s-au prezentat la vot decit cei aproape 50% care au votat. (Sa nu ne amagim, in vecii vecilor n-o sa vedem 100% prezenta la vot in România din varii motive ce tin si de plecarea masiva peste hotare sau de vraistea din listele electorale; asa ca maximul care poate fi sperat este de circa 65 de procente din numarul electorilor de pe liste).
Basescu va ramine presedinte in ciuda faptului ca din punct de vedere al statisticii reale, Referendumul ar fi fost validat (daca am fi avut in vedere rezultatele ultimului recensamint). El va fi in continuare presedinte desi pragul de validare este o inventie care nu se regaseste in Constitutie.
Tind sa cred ca si daca Referendumul ar fi fost validat, Basescu nu l-ar fi recunoscut. Pentru ca stie ca e singura sansa sa scape de inchisoare. Pentru ca, in ciuda declaratiilor politice, Basescu este unul dintre cei mai importanti puscariabili ai României.
Nu in ultimul rind, avem o problema majora in momentul in care doua milioane de cetateni români reactioneaza nu la ceea ce spune Guvernul de la Bucuresti, ci la ordinele primite de la Budapesta. Si cred ca aceasta problema este mai grava decit cea a demiterii lui Basescu.
lumi a zis
E adevarat ce spuneti dar USL s-a dovedit slab; guvernul trebuia sa actioneze hotarat, sa modifice numarul alegatorilor de pe listele permanente avand in vedere ca acum aproape un an a fost un recensamant iar datele finale n-au fost facute publice nici acum. Cati mai avem drept de vot in tara asta? Cat ii priveste pe maghiari, daca nu le place aceasta tara sa se duca in Ungaria;n-au iesit la vot, sa nu ceara privilegii. Constitutia este a romanilor nu a maghiarilor.
Daniela a zis
Felicitari pt. articol, bine punctat, si comentariul lui Lumi f. adevarat. Deci maghiarii asculta de unguri in tara noastra…..asa ca FARA privilegii…sunt culmea nesimtirii…Cu adevarat trebuiau actualizate listele, pt. ca erau pe liste si persoane decedate intre timp, care pt. ei contau ca numar. Special PDL-ul nu a actualizat listele, ca sa nu iasa numarul de votanti, el banuind ce va vota POPORUL ROMAN.