• o fetiță de doi ani și jumătate este suspectată de medicii pediatri că a suferit o intoxicație cu ciuperci
Roxana N., o fetiță de numai doi ani și jumătate din satul Frumoasa, a fost transportată la spital cu Salvarea la scurt timp după ce a mîncat din tocănița de ciuperci preparată de mama ei. Întrucît bureții gătiți erau culeși din pădure, medicii pediatri s-au gîndit imediat că starea gravă în care se afla fetița ar putea fi datorată intoxicației cu ciuperci otrăvitoare. Roxana a fost internată în secția Reanimare a spitalului de copii și după cîteva ore de tratament ea a fost scoasă din criză. „Copilul prezenta convulsii generalizate și pupilele îi erau dilatate, semne asemănătoare unei intoxicații cu ciuperci. În schimb, faptul că numai ea s-a simțit rău, iar restul familiei care a mîncat din aceeași tocăniță nu a avut nimic ne face să ne gîndim că alta este cauza convulsiilor”, ne-a declarat medicul pediatru Elena Niță.
Din povestirile mamei Roxanei, ciupercile preparate au fost culese din pădure de unul dintre bunici, iar soiurile adunate au fost hribi și pîinișoare. Ea crede însă că nu ciupercile i-au făcut rău fetiței, ci probabil insolația. „Fata stă numai afară, dar în ziua în care i s-a făcut rău a stat mai mult ca niciodată în soare, pentru că am avut de muncit la cîmp, la strînsul fînului. Cred că soarele i-a făcut rău, pentru că dacă vreo ciupercă era otrăvitoare ne-ar fi fost rău la toți”, spune mama Roxanei. Medicii pediatri atenționează persoanele care obișnuiesc să mănînce ciuperci culese din pădure că riscurile intoxicației cu bureți otrăvitori este crescut. Mai mult, ei le atrag atenția părinților că ciupercile sălbatice nu au ce căuta în alimentația copiilor, intoxicația accidentală cu bureți otrăvitori putînd să se soldeze cu moartea micuților. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns