– la al treilea termen al licitației prețul a scăzut la 90% din valoarea de evaluare a obiectivului
Licitația pentru vînzarea activelor din proprietatea societății Moldova Invest Office Bacău, controlată de omul de afaceri Corneliu Iacobov, va fi reluată pe 26 octombrie la al treilea termen. Lichidatorul judiciar al acesteia, societatea Management Reorganizare Lichidare, din Iași, a fixat un preț de pornire a licitației de 10,73 de milioane de lei, care reprezintă doar 90% din valoarea de evaluare a obiectivului.
În fapt, este vorba de clădirea de birouri construită lîngă Hotelul Moldova, din plin centrul Bacăului, dar care a ajuns la numai 78% stadiul de finalizare. Clădirea a fost începută printr-un proiect de extindere a hotelului și a crescut, un timp, vertiginos, pînă la momentul în care afacerile lui Iacobov au intrat brusc în declin, odată cu arestarea omului de afaceri băcăuan și, ulterior, cu sentința de condamnare la închisoare cu executare pe timp de șapte ani. Între timp, și Hotelul Moldova a fost vîndut de Iacobov, după unele zvonuri pentru 600.000 de euro, după alte surse în contul unor datorii mai vechi către un alt om de afaceri băcăuan. Cert este că hotelul a fost închis și toți chiriașii lui evacuați, după care se părea că au și început lucrările de renovare. Acestea sînt, însă, oprite de o bună bucată de vreme, ceea ce ar putea arăta că hotelul are încă același proprietar sau că asupra lui grevează alte pretenții odată cu arestarea și condamnarea la detenție a lui Corneliu Iacobov.
Pentru clădirea de birouri este organizată, acum, licitație publică cu strigare. „Aflăm, la fiecare publicație a anunțului de licitație dacă prețul a mai scăzut sau a rămas la fel – ne-a declarat Adrian Nechitoaie, consilier de marketing în firma lichidatoare. Prețul poate rămîne același și la următoarele termene. Nu prea au fost, pînă acum, persoane interesate de acest obiectiv. Au întrebat și atît. Dar, licitația poate dura, pot fi cîteva termene în continuare, poate dura și un an”.
Ceea ce este cert în legătură cu firmele și afacerile lui Corneliu Iacobov, măcar la o primă evaluare, este că acestea au intrat, rînd pe rînd, într-un con de umbră. Niciuna dintre firmele sale nu mai funcționează, astăzi, cu birouri „la stradă”, iar una dintre cele mai importante afaceri ale sale, care a fost preluarea societății Rafo Onești, în anul 2001, a devenit deja istorie, pentru că rafinăria are deja al treilea proprietar. Omul de afaceri a fost închis, la sfîrșitul lunii iunie, și condamnat la șapte ani de închisoare cu executare tocmai pentru delapidare și spălare de bani, iar instanța a decis că a prejudiciat Rafo Onești cu 70 de milioane de lei.
Dincolo de toate aceste amănunte picante despre Corneliu Iacobov, clădirea de birouri din buricul tîrgului băcăuan este un obiectiv atractiv și ar putea avea, la un moment dat, un cumpărător.
ion a zis
pai da, toate firmele lui jacobov s-au dus la vale…dupa ce afaceri a invirtit omul/detinutul/inculpatul/jailbird.
de abia acilea, la mititica, si-a intilnit adevaratii camarazi, poate face un pokeras cu ei, sa piarda bijoux iar, ca pe vremuri…sau o devalizare…sau un schimb valutar…