• despre intenția canadianului de origine română s-au vehiculat mai multe zvonuri, dar acum lucrurile au căpătat un caracter oficial • Adrian Sabath a depus o cerere de revendicare a imobilului la Primăria din Bacău, dar aceasta a fost trimisă la Consiliul Județean • Traian Milon, secretarul județului, crede că doar instanța poate soluționa acest caz
Cocheta clădire ce adăpostește Muzeul de Științe ale Naturii „Ion Borcea” din Bacău a fost revendicată, în mod oficial, de fostul proprietar. Sabath Adrian, cetățean român, evreu de origine și care este stabilit în Canada, a depus o cerere de revendicare a imobilului la Primăria din Bacău. Pentru că instituția cu pricina nu era în subordinea acesteia, cererea a fost îndreptată spre Consiliul Județean, în subordinea căreia se află Complexul Muzeal „Ion Borcea”.
„Există o cerere de revendicare a clădirii ce adăpoștește Muzeul de Științe ale Naturii. Vom pune în discuția Consiliului Județean această problemă, deoarece, conform legii, acolo unde funcționează instituții publice, nu se vor da restituiri în natură, ci se vor acorda despăgubiri bănești. Deja a fost transmisă la București lista obiectivelor revendicate în care acum funcționează instituții publice. Nu știm prea bine ce va fi. Depinde de modul cum vor fi văzute lucrurile din punct de vedere politic. Însă noi avem nevoie de acel spațiu pentru că există intenția de a face acolo o sală de lectură pentru Biblioteca Județeană”, ne-a declarat Traian Milon, secretarul județului Bacău.
Cererea de retrocedare a Muzeului de Științele Naturii vine să complice și mai mult lucrurile din sfera culturală locală. Se poate vorbi, în prezent, de o adevărată agonie a spațiilor culturale din Bacău. Biblioteca Județeană „C. Sturdza” se confruntă cu o lipsă acută de spațiu, artiștii plastici nu au suficiente ateliere de creație, iar Muzeul de Artă și Etnografie va dispărea, după ce se va uni cu Muzeul de Istorie. Ca și cum toate aceste probleme nu erau suficiente, Muzeul „Borcea” a fost cerut de la stat de fostul proprietar. Fost cabinet medical, apoi sediu pentru Regia de Transport Public Bacău și, din 1986, lăcaș pentru Muzeul de Științe ale Naturii, imobilul este revendicat de proprietarul care și-a pierdut drepturile asupra lui odată cu instalarea la putere a regimului comunist, în 1948, și naționalizarea clădirilor.
Ce se va întîmpla cu clădirea în care funcționează de vreo 17 ani Muzeul Borcea e greu de prevăzut. În opinia lui Traian Milon, „persoana care pretinde imobilul se va adresa instanței de judecată”, care, probabil, nu va da un verdict pînă cînd nu va apărea o lege clară în ceea ce privește soarta acestor imobile. Actualii „locatari” ai clădirii, care a aparținut cîndva familiei Sabath, nu sînt îngrijorați de situația existentă. Profesorul Neculai Barabaș, directorul Complexului Muzeal „Ion Borcea”, s-a arătat mulțumit de înțelegerea dovedită în ultimii ani de Consiliul Județean, față de situația instituției pe care o conduce. „Dreptul la proprietate nu poate fi comentat în nici un fel. Noi mulțumim Consiliului Județean că ne-a ascultat doleanțele și ne-a ajutat cu acel spațiu deosebit din parcul „Cancicov”, unde sperăm ca, în viitor, cu ajutorul autorităților, să facem alături de muzeu și o adevărată grădină botanică”, a afirmat profesorul Barabaș. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns