Produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii sunt concepute pentru curățarea, pentru protejarea de efectele nocive ale factorilor de mediu și pentru menținerea unui aspect sănătos și radiant al acesteia.
Cosmeticele pentru îngrijirea pielii îndeplinesc sarcini diferite și, în funcție de aceste funcții și etape de îngrijire, ele pot fi clasificate în următoarele grupuri:
- produse pentru curățare;
- produse pentru tonifiere;
- produse hidratante;
- remedii nutritive;
- mijloace cosmetice pentru protejarea epidermei de razele ultraviolete și de alți factori nocivi ai mediului;
- produse pentru regenerare și pentru reînnoirea celulelor.
În funcție de compoziția și metoda de aplicare, mijloacele cosmetice pentru piele sunt împărțite în: tonice, loțiuni, mousse, creme, măști, seruri, geluri, pulberi, fiole lichide etc.
Având în vedere orientarea produselor cosmetice pentru a rezolva probleme specifice, în funcție de tipul de piele și de problemele acesteia, se pot distinge linii speciale de produse (seturi complete de remedii pentru toate etapele de îngrijire) pentru pielea uscată, grasă sau mixtă, normală sau problematică, sensibilă sau deshidratată.
De asemenea, produsele cosmetice se clasifică în:
- produse profesionale, care necesită cunoștințe speciale pentru aplicarea lor și sunt utilizate de cosmetologi în timpul procedurilor de îngrijire efectuate în saloanele de frumusețe;
- produse de îngrijire la domiciliu, care pot fi utilizate atât ca o completare a liniei profesionale, ce au drept scop susținerea efectului obținut, cât și utilizate pentru auto-îngrijire la domiciliu.
Produsele cosmetice mai pot fi clasificate și după vârsta consumatorilor:
- Produse cosmetice pentru copii. Componentele produselor cosmetice pentru copii trebuie să fie hipoalergenice, iar formula nu trebuie să conțină o cantitate mare de ingrediente, pentru a minimiza riscul unei reacții inflamatorii și apariția reacțiilor alergice.
- Produse cosmetice pentru adolescenți. Mijloacele cosmetice destinate adolescenților vizează rezolvarea problemelor legate de îngrijirea pielii și prevenirea apariției acneei.
- Produse cosmetice pentru tineri sub 25 de ani. La această vârstă, pielea are un potențial ridicat de auto-regenerare și reînnoire. Prin urmare, produsele cosmetice pentru tineri vizează în primul rând menținerea unui echilibru optim de umiditate.
- Produse cosmetice pentru piele cu primele semne ale îmbătrânirii. În timp, îngrijirea obișnuită – curățarea, hidratarea și protejarea pielii – devine insuficientă. Astfel, este nevoie să fie utilizate remedii regenerante care pot menține un aspect tânăr și proaspăt al pielii.
- Produse cosmetice pentru pielea matură. Cosmeticele pentru pielea matură, care luptă împotriva modificărilor legate de vârstă, încep să fie utilizate de la aproximativ 40 de ani. Principala caracteristică a produselor cosmetice anti-îmbătrânire este ingredientele active incluse în compoziția sa: complexe de vitamine și antioxidanți, colagen, chitosan, fructe și alți acizi, retinol, peptide. Ceramidele sunt folosite pentru a hidrata intens pielea și a îi menține un nivel optim de umiditate.
Pentru a avea o piele radiantă, sănătoasă, bine îngrijită, netedă și catifelată, este necesar să alegeți produse cosmetice de înaltă calitate și care să corespundă nevoilor pielii, precum și să le utilizați corect, astfel încât să fiți mulțumiți de rezultat.
Lasă un răspuns