• restanțele în valută au scăzut cu aproape 75 la sută • creditul neguvernamental a crescut luna trecută cu aproape 140 de miliarde de lei
După canicula verii, timp în care clienții băncilor băcăuane au avut mari dificultăți în achitarea împrumuturilor, toamna a început cu dreptul, cel puțin din acest punct de vedere. Statisticile publicate de BNR referitoare la comportamentul financiar în teritoriu arătau pentru luna iulie că restanțele totale la plata împrumuturilor se dublaseră față de luna anterioară pînă la suma de 58 de miliarde de lei. Mai mult, ratele neachitate la timp la creditele în valută se înzeciseră. Finalul lunii august consemnează însă un adevărat reviriment al acestui indicator, datoriile restante ale firmelor și băcăuanilor fiind în scădere spectaculoasă. Astfel, dacă, la începutul lunii august, clienții neguvernamentali ai sucursalelor bancare din județul Bacău aveau restanțe de 57,5 miliarde de lei, în monedă autohtonă și valute, la sfîrșitul acestei perioade restanțele erau de numai 36 de miliarde de lei. Rezultă că firmele și populația și-au redus debitele cu aproximativ 21 de miliarde de lei, adică 37,4 la sută. Defalcat, restanțele au scăzut la datoriile în lei cu 5,5 miliarde de lei (25,5 la sută), de la 21,4 miliarde de lei la 26,9 miliarde de lei. Surprinzătoare este însă evoluția datoriilor restante exprimate în valută. De la un echivalent de peste 36 de miliarde de lei, acest indicator a scăzut cu aproape 75 la sută (27,04 miliarde de lei) pînă la 9,1 miliarde de lei. „O parte din acești bani plătiți vin de la populație, pentru credite luate în valută. Probabil că au primit bani din străinătate, mai mulți deodată, și și-au achitat restanțele din urmă. Firmele, care au grosul restanțelor, au reușit să recupereze, cel mai probabil în urma unor exporturi”, opinează Vlad Moșescu, ofițer de credite la una dintre băncile băcăuane.
Luna august a consemnat o creștere a creditului neguvernamental cu 3,7 la sută, pînă la aproximativ 3.910 miliarde de lei, în moneda națională și valută. Astfel, firmele și populația au luat credite în valoare de aproape 140 de miliarde de lei. De fapt, doar creditele în lei au crescut, pentru că au scăzut împrumuturile în valută. Clienții au luat cu împrumut luna trecută circa 155 de miliarde de lei, ceea ce a dus la o creștere a creditelor în lei cu 6,6 procente, pînă la aproape 2.488 de miliarde de lei. În aceeași perioadă, clienții băncilor au început să fugă de împrumuturile în valută. Creditele de acest tip au scăzut cu echivalentul a peste 7,5 miliarde de lei față de luna iulie. Scăderea nu este foarte mare, doar 0,5 la sută, dar reflectă o stare de spirit a firmelor și populației. „Cursurile valutare sînt imprevizibile, iar agenții economici și populația preferă siguranța, atîta cîtă este, a ratelor în lei românești”, comentează Vlad Moșescu. Ca urmare, volumul total al creditelor în valută derulate acum de băncile comerciale a scăzut pînă la 1.430,6 miliarde de lei. Același specialist bancar apreciază că băcăuanii și firmele se vor orienta tot mai puțin spre împrumuturile în valută, cu atît mai mult cu cît se așteaptă o devalorizare accentuată a monedei naționale. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns