Rezultatele obtinute la proba orala de limba româna la Bacalureatul de anul acesta sint extrem de surprinzatoare din punct de vedere statistic. 31 la suta dintre candidati au luat 10.
Teoria spune ca orice distributie de rezultate dintr-o serie se grupeaza simetric fata de o medie. De exemplu, majoritatea notelor dintr-o comunitate de elevi ar trebui sa se situeze intre 6 si 8.99, in timp ce notele de 9 si zece ar urma sa fie mai putine, oarecum „in oglinda” cu notele de 4 si 5. Este vorba despre „clopotul lui Gauss”, dupa numele matematicianului care a pus in evidenta teoria distributiei normale.
Numai ca, 31,54 la suta din candidatii bacauani la Bacalaureat au luat nota 10, iar 21,47 la suta au luat note intre 9 si 9,99. Un grafic al notelor obtinute de candidatii bacauani nu arata in nici un caz ca o curba cu baza in jos, cum ar trebui sa arate „clopotul lui Gauss”.
Inspectoratul scolar considera ca situatia este normala. „Prin proba orala se evalueaza alte competente decit la scris” – ne-a declarat Claudia Merticaru, purtatorul de cuvint al Inspectoratului. „La proba orala, elevul are un text la prima vedere pentru care are trei cerinte: intelegerea mesajului, redarea unor opinii argumentate precum si fapte de limba – vocabular, semne de punctuatie. Nu trebuie sa fii geniu ca sa iei 10 la oral” – a mai spus ea.
De altfel, cel putin 24 din cei 1819 candidati care au luat 10 la proba orala de româna au cazut, in final Bacalaureatul, unii cu note extrem de mici la limba româna – scris.
Sa mai amintim ca in 1996, examenul de rezidentiat la nivel national a fost anulat dupa ce s-a dovedit ca, pornind de la faptul ca structura notelor obtinute nu se incadra in „clopotul lui Gauss”, a fost fraudat. (Razvan BIBIRE)
Conform aceluiasi „Clopot”, in judetul Mehedinti s-a mutat NASa, Microsoft si CERN la un loc…Numai genii acolo! 😉