Clubul de Ecologie si Turism Montan (CETM) “Sandru” din Onesti a adresat, de curind, un memoriu catre autoritatile de mediu, judetene si centrale, prin care si-a exprimat protestul fata de distrugerile provocate de catre unii turisti in Rezervatia Bucias, situata la circa 8 kilometri de satul Scutaru, comuna Manastirea Casin, mai ales prin intermediul taberelor de supravietuire organizate in zona. La ultima dintre aceste tabere, CETM “Sandru” a monitorizat activitatea prin intermediul grupului “Ochiul muntelui”. “S-a stat doua zile in zona Bucias, cu tot arsenalul (foto, statii, GPS), pentru a surprinde (fara a fi vazuti) tabara de supravietuire”, ne-a spus Gheorghe Istrate, presedintele clubului onestean, care sustine ca a descoperit “o mizerie de nedescris” in rezervatie, unde “zeci de PET-uri au fost aruncate direct in foc, dar si cutii de conserva, plastic, cauciucuri, sticle etc”. “Cele care nu s-au aruncat in foc zac prin viroage si pretutindeni”, ne-a mai spus Istrate, care crede ca prin promovarea zonei au fost atrasi si turisti cu educatie de mediu precara. “Promovarea turistica a zonei a fost o mare gafa a noastra – apreciaza presedintele clubului Sandru. Acum vedem cum mizeria se intinde ca pecinginea, cum animalele padurii se sperie si fug din calea lui «porcus turisticus», aflat intr-o continua cautare de locuri curate, pentru a-si ascuti coltii de argint, in inima naturii”. Onestenii de la clubul “Sandru” se declara impotriva organizarii de tabere de supravietuire, care nu aduc nimic bun pentru rezervatiile naturale. „Efectele sint dezastruoase – afirma Gheorghe Istrate. Fara grupuri sanitare, fara apa curenta, fara nici o conditie, duci niste tineri intr-o zona riscanta (ursul, furtuni, viituri etc.) si pirjolesti totul. «Natura e casa noastra», dar ne strofocam s-o distrugem, ca mai tirziu sa invatam sa supravietuim. De gradul de poluare si de indisciplina civica ne dam seama atunci cind sint viituri. Tone de PET-uri, bidoane, sticle etc. plutesc la vale ducind cu ele nesimtirea «supravietuitorilor» din amonte. Noi ne zbatem sa atragem atentia prin prezentari video, manifestari, igienizari sau proteste, dar nimic nou, parca situatia mediului se inrautateste, sub privirele intristate ale unui grup de ecologisti”.
Critici si la adresa institutiilor statului
Presedintele clubului „Sandru” ne-a povestit ca participantii la taberele de supravietuire au gasit si o metoda originala de a alunga ursii, umplind bidoane cu pietricele si „facind un zgomot asurzitor”, iar in cascada Bucias, care este „o frumusete”, au lasat o gramada de gunoaie. „Ursoaica Mara si-a luat puiul, ducindu-se departe de zona profanata, «supravietuind» cu animalele padurii – se arata intr-un reportaj realizat de grupul Ochiul Muntelui, din cadrul clubului Sandru. Urmele noastre sint pretutindeni, ele ramin in pamint, pe arborii stilciti de atita «supravietuire», iar pe florile viu colorate au aparut urme de funingine, de la focul cel nestins. O fi cineva responsabil cu aceasta forma de supravietuire in natura?”. Raspunsul la aceasta intrebare a fost oferit tot de Gheorghe Istrate, care afirma ca vinovate sint si institutiile statului, care nici macar nu si-au precizat punctul de vedere, in urma petitiei care le-a fost adresata. “ANPM Bacau ne-a transmis ca a redirectionat petitia noastra catre ARNPM, nefiind de competenta lor – ne-a precizat presedintele clubului Sandru. Nici un raspuns de la Garda Nationala de Mediu (de la Silvian Ionescu, comisar general). Nimeni nu ia nici o masura si paseaza protestul de la unul la altul. Directia Silvica Bacau este principalul vinovat ca permite asemenea «orgii», incalcind grav Legea silvica. In 2006 si 2008, CETM Sandru a igenizat zona si a pus placute indicatoare, dar acum e vraiste. Dupa ce zona a fost cedata Ocolului Silvic Oituz, totul s-a naruit”. (George MARTIN)
alex a zis
trist…o zona atat de frumoasa si salbatica….dar razboiul intre salbaticia naturii si cea a „civilizatiei” pare cateodata deja pierdut…mare respect pentru oamenii care mai incearca sa repare ceva.
Andrei a zis
A fost o saptamana in care 30 de persoane au ocupat acel platou si da, aveti dreptate in legatura cu focul facut la sfarsit pentru arderea gunoaielor. Dar „Ochiul Muntelui” nu vede ca in fiecare weekend acele 2 platouri sunt pline de grataragii care nici macar nu se obosesc sa isi arda resturile? Si cum puteti condamna metodele de alungare a animalelor salbatice? Nu mai bine alungi decat sa omori sau sa fii omorat de un animal speriat? Tot ce povestiti dumneavoastra mai sus ar fi plauzibil in cazul in care rezervatia ar fi inchisa turismului.