• trai pe vătrai pentru minerii din Comănești care vor fi trecuți, la primăvară, pe lista disponibilizărilor • la plecare vor primi 150 de milioane de lei, iar vreme de 22 de luni vor mai beneficia de o indemnizație de șase milioane de lei • minerii din Comănești se înghesuie să se treacă pe lista de disponibilizări
Aflată într-o nouă etapă de restructurare și reorganizare a activității,
Exploatarea Minieră Comănești se pregătește în aceste zile să disponibilizeze mai bine de zece la sută din personal. Constantin Poiană, directorul unității, spune că o sută din cei 645 de salariați pe care îi are acum Exploatarea Minieră Comănești vor fi disponibilizați, de la 1 aprilie. Pentru ortaci, însă, posibilitatea petrecerii sărbătorilor de Paști cu carnetul de șomaj în buzunar este privită cu destul de multă seninătate. Mai mult, în ultimele zile a început să se dea chiar o adevărată întrecere printre mineri pentru a prinde unul dintre cele o sută de locuri de pe lista disponibilizărilor. Motivul: fiecare disponibilizat va primi, la plecarea din unitate, nu mai puțin de 150 de milioane de lei, bani în mînă, iar în următoarele 22 de luni ar urma să beneficieze de o indemnizație de șase milioane de lei.
„Deja avem mai bine de o sută de cereri pentru înscrierea pe aceste liste. Ca să nu fie discuții, am decis ca fiecare din cei care vor dori să plece să își depună în nume personal cererea de solicitare a trecerii în șomaj”, spune directorul Poiană. Condițiile în care vor fi făcute disponibilizările au fost negociate de sindicatele miniere cu reprezentanții Guvernului la începutul acestei luni, cînd au avut loc și o serie întreagă de proteste în întreaga țară. Pe lîngă stabilirea unei strategii la nivel național privind viitorul acestui sector de activitate, minerii au cerut garanții că angajații disponibilizați vor primi salariile compensatorii într-o singură tranșă, imediat după încetarea activității. „Nu a fost doar o solicitare a sindicatelor. Și administrația minei a fost de acord ca sumele compensatorii să fie primite în momentul disponibilizării, într-o singură tranșă. Avem experiența anilor din urmă, cînd salariații trecuți în șomaj care aveau de primit în tranșe indemnizațiile compensatorii veneau la noi lună de lună pentru a se plînge că nu și-au primit încă banii”, ne-a mai spus Constantin Poiană.
La Comănești, ca în Valea Jiului
Om care a trăit aproape o viață printre ortaci, directorul Exploatării Miniere din Comănești este convins că o bună parte din cei care se înghesuie acum să se treacă în șomaj vor cheltui repede cele 150 de milioane de lei primite după disponibilizare. „Aduceți-vă aminte ce s-a întîmplat acum cîțiva ani în Valea Jiului. Imediat cum s-au văzut cu banii în mînă, oamenii s-au grăbit să își cumpere televizoare color, frigidere, mașini de spălat și alte obiecte electocasnice. Ba, dacă le-au mai rămas ceva bănuți, și-au luat și o mașină. După cîteva luni, cînd au rămas fără un leu, au stat și s-au uitat la ele. Sînt convins că așa se va întîmpla și aici. Oamenii au nevoi, iar banii se cheltuie repede”, este de părere directorul Poiană. În opinia sa, simpla asigurare, de către stat, a sumelor care vor fi date celor disponibilizați nu este suficientă. „Vor fi o sută de familii care vor rămîne, mai devreme sau mai tîrziu, fără singura sursă de venit. Într-o localitate cum e Comănești, o sută de familii înseamnă foarte mult. Cineva va trebui să gîndească programe de reconversie profesională pentru acești oameni”, crede Constantin Poiană. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns