• de două zile, farmaciile sînt arhipline de bolnavi • în farmaciile din centru, cozile pentru medicamente compensate și gratuite se formează de la primele ore ale dimineții și nu se subțiază nici la orele după-amiezii
Orice început de lună aduce griji mari pentru bolnavii care au de luat permanent tratamente pentru boli care nu se vindecă, dar care nu se agravează dacă sînt urmate întocmai prescripțiile medicului. Fie că e vorba de repetarea unui set de analize, sau de urmarea unui tratament medicamentos, bolnavul în cauză nu are șansa să prindă ceva din drepturile sale de asigurat, decît dacă se programează cu o lună înainte la laboratorul de analize, sau dacă aleargă de la o farmacie la alta numai în primele zile ale lunii. Pentru că au învățat deja lecția plafoanelor insuficiente la laboratoarele de analize și la farmacii, bolnavii cronici iau cu asalt aceste unități sanitare încă din primele zile ale fiecărei luni. Ieri, încă de la primele ore ale dimineții, în centrul orașului cele mai animate zone comerciale erau cele în care se află amplasate farmaciile. La farmacia nr. 1 care are program non-stop, aglomerația de la ghișee era mai mare decît într-o gară, bolnavii așteptînd în căldură să le vină rîndul. Ca să aibe cu toții loc în interiorul farmaciei, bolnavii se încolonaseră pe mai multe rînduri, fiind foarte atenți ca nu cumva vreo persoană să intre în față și să le diminueze șansele de a mai prinde medicamentele compensate sau gratuite de care au nevoie. „M-am obișnuit ca în fiecare lună să vin în primele două, trei zile la farmacie pentru că altfel nu mai prind medicamente decît cu bani. Soțul meu suferă de o afecțiune psihică care necesită tratament lună de lună. Dacă într-o lună nu prind rețeta gratuită sînt nevoită să scot din buzunar peste un milion de lei, așa că nu am încotro și stau la coadă pînă îmi vine rîndul”, spune Victorița Păun, una dintre persoanele care ieri dimineață, la ora 10.30, se afla printre ultimii sosiți în farmacia nr.1.
Printre cele cîteva sute de băcăuani care luaseră cu asalt ieri dimineață farmaciile din centrul orașului se aflau și oameni de la țară. „Noi nu avem farmacie în comună și din cauza asta umblu prin oraș să-mi iau rețeta. Sînt bolnav de diabet și mi-a descoperit doctorița și o complicație la ochi. Nu stau la coadă de plăcere. Am rețetă gratuită și dacă nu primesc medicamentele gratuit nu am bani să mi le cumpăr. La fiecare început de lună merg la policlinică să mă consulte medicul, iau rețeta și apoi iau la rînd toate farmaciile pînă ajung să găsesc una care să-mi dea medicamentele”, spune și Victor Sarca, un pensionar în vîrstă de 73 de ani.
Cozile de la farmaciile mari din oraș se vor subția cît de curînd. Nu pentru că se vor termina solicitările din partea bolnavilor, ci pentru că plafoanele farmaciilor vor ajunge în numai cîteva zile la fundul sacului. Vor urma alte cîteva zile, puține la număr, în care bolnavii vor alerga dintr-un cartier în altul în căutarea unei farmacii mai mici care nu și-a terminat încă banii. Pînă la sfîrșitul lunii iunie, cînd se vor putea gîndi la un nou plafon, băcăuanilor care se îmbolnăvesc după ce se termină banii pentru compensate și gratuite nu le rămîne decît să-și cumpere rețetele. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns