Coaliţia „Parteneriat pentru România”, formată din PD-L şi Alianţa PSD+PC, a dat publicităţii marţi proiectul programului de guvernare, care prevede atât menţinerea cotei unice de impozitare, cât şi o serie de măsuri de protecţie socială, între care deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, pensia socială minim garantată, dublarea alocaţiilor pentru copii şi reducerea numărului de taxe şi impozite.
Document cuprinde 29 de capitole, primele dintre acestea conţinând măsuri pentru reducerea impactului crizei asupra economiei şi a grupurilor vulnerabile, un angajament pentru buna guvernare şi principiile guvernării. Restul capitolelor detaliază obiectivele stabilite în domeniile educaţiei, sănătăţii, pieţei muncii, asigurărilor sociale, familiei şi protecţiei copilului, tineretului şi sportului, IMM-uri, cercetării ştiinţifice, infrastructurii în transporturi şi comunicaţiilor, a agriculturii şi dezvoltării rurale, a proprietăţii şi cadastrului, dezvoltării regionale, mediului. De asemenea, documentul se mai referă la protecţia consumatorului şi politica fiscală, justiţie şi politicile anticorupţie, ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului, integrarea europeană, cultură şi culte, românii de pretutindeni, precum şi la securitatea naţională.
La capitolul privind măsurile pentru reducerea impactului crizei se prevede menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, propusă de PD-L, dar cu precizarea că vor exista şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.
Documentul se mai referă şi la reducerea numărului de taxe şi impozite, precum şi la restructurarea cheltuielilor publice, în sensul diminuării cheltuielilor curente de administrare şi orientarea fondurilor astfel rezultate către investiţii şi protecţie socială.
O altă măsură anticriză se referă la asigurarea cu prioritate, prin legea bugetului de stat pe anul 2009, a sumelor necesare cofinanţării proiectelor de investiţii realizate din fonduri europene nerambursabile, precum a cofinanţării programelor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. De asemenea, se mai urmăreşte ajustarea cheltuielilor bugetare în vederea diminuării deficitului bugetului general consolidat până la maxim 2,5% din PIB pentru anul 2009 (faţă de peste 3,5% PIB în 2008).
Totodată, documentul vorbeşte despre creşterea finanţării de la bugetul de stat a reabilitării termice a locuinţelor şi clădirilor administraţiei publice centrale şi locale, a proiectelor de infrastructură rurală şi drumuri judeţene şi locuinţe sociale, precum şi a subvenţiilor în agricultură.
Viitorii guvernanţi îşi mai propun modificarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale „în vederea diminuării facturii la populaţie” şi a algoritmului de calcul privind repartizarea costurilor pentru energia termică.
Documentul face referire şi la măsura capitalizării Eximbank „în vederea activizării şi extinderii instrumentelor de sprijin al producţiei pentru export şi al exportului”, adusă în discuţie de preşedintele Traian Băsescu în perioada campaniei electorale, dar şi a majorării capitalului CEC Bank în scopul finanţării proiectelor IMM-urilor şi a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
PD-L şi PSD+PC se mai angajează la acordarea unor noi ajutoare de stat în vederea stimulării activităţilor de producţie şi inovare a IMM-urilor şi simplificarea procedurilor necesare înregistrării firmelor la intrarea pe piaţă şi reglementarea de urgenţă a procedurii de aprobare tacită, reducerea taxelor pentru înregistrarea de mărci şi brevete pentru invenţii.
Programul de Guvernare pentru 2009-2012 prevede şi o serie de măsuri de protecţie socială, precum stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat de 600 de lei şi creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie începând cu 1 ianuarie.
De asemenea, PD-L şi PSD+PC vor introducerea pensiei socială minimă garantată care să completeze pensia până la 350 lei lunar pentru toţi pensionarii de la aceeaşi dată şi dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 iulie 2009.
Documentul mai include şi referiri la „obiectivele fundamentale pe care şi le asumă şi promovează Guvernul”, printre care asigurarea unui climat economic de stabilitate, în contextul crizei economice globale, protejarea locurilor de muncă, prioritate a perioadei următoare, precum şi crearea de noi locuri de muncă, inclusiv în mediul rural, protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei.
Programul de guvernare face referire şi la continuarea procesului de reformă în domeniul justiţiei în vederea garantării independenţei acesteia, neimplicării politicului în actul de justiţie şi asigurării accesului egal al tuturor cetăţenilor la justiţie şi descentralizarea, inclusiv financiară, a administraţiei publice prin delimitarea clară a competenţelor, pe principii europene, „în scopul creşterii autonomiei administrative cu respectarea principiului subsidiarităţii”.
Printre principiile care stau la baza guvernării se regăsesc „asigurarea unui cadru normativ şi instituţional stabil în scopul stimulării activităţii IMM-urilor şi asigurării unui mediu de afaceri predictibil, realizarea Programului Naţional pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri, dezvoltarea într-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructură din România, îndeosebi a celei rutiere şi feroviare, inclusiv pentru oraşele mici şi mediul rural şi asigurarea securităţii energetice a României şi a cetăţenilor săi, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative.
Programul de guvernare mai prevede reforma în domeniul educaţiei, având la bază ridicarea nivelului de performanţă a sistemului educaţional şi asigurarea unor venituri decente pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui sistem, în conformitate cu prevederile Pactului pentru Educaţie, precum şi reforma în domeniul sanitar, având la bază necesitatea asigurării calităţii serviciilor pentru toţi beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate din România. AGERPRES
Lasă un răspuns