• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Colectează deșeurile separat, alege să trăiești într-un mediu sănătos, curat și frumos

Colectează deșeurile separat, alege să trăiești într-un mediu sănătos, curat și frumos

Redactie 14 februarie 2025 Lasă un comentariu

LikeShare

Dintre toate tipurile de poluare care există, probabil mai puțin ne gândim la cum ne afectează poluarea vizuală, care are consecințe grave asupra sănătății psihice și emoționale, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru întotdeauna. Gunoaiele aruncate la voia întâmplării pe marginea drumului, prin pădure sau în albiile râurilor contribuie cu siguranță la acest tip de poluare.

Singura soluție pentru a reduce impactul negativ al deșeurilor asupra sănătății oamenilor și a animalelor este colectarea selectivă și mai apoi reciclarea. De fiecare individ în parte depinde ca mediul în care trăiește să fie unul curat, deci sănătos. Colectarea selectivă a deșeurilor este cel mai simplu și unul dintre cei mai importanți pași în acest sens.

„Haideți să respectăm mediul înconjurător! Mesajul nostru de astăzi și din fiecare zi este același: colectați separat deșeurile în recipientele potrivite pentru a nu permite ca acestea să ajungă în natură și să distrugă tot ceea ce natura are mai frumos”, este îndemnul echipei SOMA Bacău.

Aruncă fiecare deșeu în recipientul potrivit!

Recipientul Galben e doar pentru Plastic și Metal pentru zona de blocuri (platforme publice). Pentru zona de case, unde colectarea se realizează din poartă în poartă, pubela galbenă este pentru Plastic și Metal și Hârtie și Carton.

Înainte de a arunca deșeurile din plastic sau metal, le clătim/curățăm cu apă, dacă sunt murdare; le scoatem dopul (în cazul sticlelor din plastic); le presăm cât mai bine posibil, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Deșeuri care trebuie colectate în recipientul galben: sticle și ambalaje din plastic (tip PET sau sticlele de lapte/iaurt), pungile, folia, caserolele din plastic, cutii de lapte și suc (de tipul Tetra Pack), cutii de conservă, doze de aluminiu de la băuturi, alte bidoane și recipiente din plastic (de ex. de la detergenți) și alte obiecte de plastic de mici dimensiuni (de ex. jucării). 

Recipientul Albastru e doar pentru Hârtie și Carton pentru zona de blocuri (platforme publice). 

Înainte de a arunca deșeurile din carton sau hârtie, ne asigurăm că sunt curate și că nu sunt contaminate cu uleiuri, resturi alimentare etc; le pliem/comprimăm pentru a economisi spațiu în interiorul pubelei/containerului; nu aruncăm cartoane îmbibate cu ulei (cum sunt, uneori, cutiile de pizza) în recipientele albastre. Deșeuri care trebuie colectate în recipientul albastru: cutii și ambalaje din hârtie/carton (de ex. cutii de la electronice, de la alimente, cartoane de ouă, cutii de pizza, de pantofi, pungi din hârtie etc), maculatură (de ex. ziare, cărți, reviste, caiete, etc). 

Recipientul Verde e doar pentru sticlă. 

Ambalajele din sticlă trebuie să fie goale și curate înainte de a le arunca. Ca regulă generală în pubela verde se aruncă numai ambalaje din sticlă. Deșeuri care trebuie colectate în recipientul verde: sticle și ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut) etc. Sticla poate fi reciclată indiferent de culoarea ei (verde, maro etc), iar spargerea produselor din sticlă când sunt aruncate în recipientele verzi de colectare nu afectează procesul de reciclare.

În mediul rural, colectarea deșeurilor reciclabile se va face o dată pe lună. Ziua de colectare a deșeurilor de sticlă din recipientele aflate pe domeniul public este marcată cu verde în calendare.

Recipientul Negru sau Metalic este doar pentru gunoiul menajer.

Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).

Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.

LikeShare

Din categoria: Expert, Top Story Etichete: colectare deseuri, De ce atata ura fata de natura?, SOMA Bacau

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Petru Umbrărescu, primul pilot român care câștigă o etapă din Campionatul Mondial de Anduranță

Razie de noapte la Târgu Ocna. Polițiștii au dat 32 de sancțiuni

62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate

OPINIE. Blocuri în Parcul Catedralei, faza trocului imobiliar

VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!

Loc de muncă la Răcăciuni, județul Bacău

14 iulie 2025

Loc de muncă la Răcăciuni, județul Bacău

13 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

12 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

11 iulie 2025

Ultimele comentarii

  • Crom 21 la 62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate
  • Marius P la 62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate
  • Mihai la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!
  • Vasile la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!
  • Novac Iulian la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău