Vasile Nistor, senatorul în funcție, și-a adjudecat „la mustață” colegiul în 2008, când nimeni nu se aștepta, de pe locul doi. Acum va lupta cu liderul de la Rafo să își mențină fotoliul de parlamentar. În luptă s-au mai înscris un medic oftalmolog, un ofițer de pompieri în rezervă și un primar dintr-o comună clujeană.
Colegiul nr. 2 cuprinde 126.871 de alegători din localitățile Onești (primar UNPR), Gura Văii (PNL), Helegiu (PNL), Livezi (PDL), Dărmănești (PSD), Comănești (PNL), Moinești (PC), Măgirești (PNL), Poduri (PNL) și Berzunți (PC). Alegătorii din colegiul nr. 2 pentru Senat formează Colegiile 6 și 7 pentru Camera Deputaților. Candidații din acest colegiu sunt: Ion Marian (ARD), Andrei Gheorghe Poka (UDMR), Vasile Nistor (USL), Vasile Ilie (PP-DD) și Cristian Postolache (PER).
Liderul de sindicat de la Rafo vrea acum să fie senator
Ion Marian are 53 de ani și este specialist în domeniul prelucrării țițeiului și gazelor. Este liderul sindicatului „Rafinorul” de la Rafo Onești, poziție în care a fost apropiat de fostul acționar majoritar Corneliu Iacobov. A fost consilier județean în perioada 2001 – 2005, din partea PSD. „Toți candidații au valoarea lor umană și profesională. Fiecare trebuie să știe ce a făcut și ceea ce va face. Conform percepției salariaților, pe de o parte, și a celor din comunitatea oneșteană, pe de altă parte, ei cred că în timp aș fi putut să fac și să realizez mai multe în numele lor și al comunității, aș fi putut să reduc numărul disponibilizărilor de salariați, aș fi putut să intervin să nu dispară unitați de producție petrochimică și energetică din zona Platformei Borzești sau chiar aș fi putut să aduc grupuri de investitori dornici să investească în zonă. Poate toți au dreptate, dar eu sunt convins că la nivelul meu de reprezentare și exprimare economică, socială și politică am realizat un maxim posibil, iar pentru a putea reprezenta zona și oamenii zonei într-un alt mod ar fi fost nevoie să am un alt statut de reprezentare, pentru rezolvarea multiplelor probleme economico-sociale printr-o exprimare politică sau administrativă în numele omului și al intereselor sale. Din acest motiv, am acceptat să candidez”, spune Ion Marian. Proiectul lui electoral vizează aspecte economice, sociale și politice.
Vasile Nistor, senatorul în funcție
Vasile Nistor este candidatul USL din partea PC și senatorul în funcție. Nu mică a fost surpriza clasei politice băcăuane în 2008, când, pus într-un con de umbră, fostul lider al PD reușea să câștige mandatul de senator de pe locul doi. Noile modificări din PDL l-au determinat să plece la PC, unde este vicepreședinte la nivel național. Vasile Nistor are 55 de ani și este acum jurist. „Precizez că eu sunt senatorul tuturor cetățenilor din acest colegiu și voi sprijini toți primarii, indiferent de culoarea lor politică. Am participat și susținut, pe cât posibil, toate proiectele legate de modernizarea și igienizarea școlilor, spitalelor, primăriilor din colegiu. Pe atunci eram parlamentar PDL. Țin sub observație pentru că mă interesează foarte mult ce se întâmplă la Rafo, pe platforma petrochimică și la CET Borzești. Am avut o contribuție, de asemenea, la toate programele legate de canalizări în cartierele mărginașe din orașele Comănești, Moinești și Onești. O prioritate acum este pentru mine deschiderea drumului dintre Gura Văii și Parava, o necesitate de grad 0 pentru locuitorii acestei zone”, a declarat Vasile Nistor.
Cristian Postolache vede cu alți ochi politica
Cristian Postolache este medic oftalmolog și are 38 de ani. Candidează din partea PER. A participat și la locale pe lista de consilieri județeni. Spune că până la ecologiști nu a mai făcut politică. „Proiectul meu electoral este același cu platforma politică a PER. Nu am ocupat funcții publice și candidez pentru că, la fel ca și colegii mei de partid, vrem să facem ceva în țară, să oferim o alternativă. Fiecare candidat are șansele lui, cu bune și rele „, a declarat Cristian Postolache.
Ne vedem la OTV, cu Vasile Ilie
Vasile Ilie este candidatul PP-DD pe acest colegiu. Are 56 de ani și este ofițer în rezervă. A fost șeful detașamentului de pompieri din Moinești și spune că toți oamenii din zonă îl cunosc ca „Iliuță al nostru”. Se mândrește că a construit prima biserică din țară într-un detașament de pompieri. „Am proiecte multe pentru această zonă, dar o să le vedeți când apar la OTV, că le voi prezenta pe toate. Candidez pentru că jumătate din familia mea este plecată în Italia și vreau să văd România acasă. De aceea am și intrat în politică. Am mai candidat acum patru ani, de la cei cu umbreluța. Eu sunt foarte cunoscut, mă cunoaște și patriarhul, toți îmi spun”, ne-a spus candidatul PP-DD.
Candidatul UDMR a fost cu ajutoare la Cleja
Andrei Gheorghe Poka este primarul comunei Sâncraiu, din județul Cluj. Are 46 de ani și a fost o singură dată în Bacău, la Cleja, în urmă cu ceva ani, cu ajutoare. Este inginer TCM, absolvent de Drept și va merge pe platforma UDMR. Spune că va veni în colegiu în ultima săptămână din campanie. A ocupat mai multe funcții publice ca membru și apoi președinte a UDMR Sâncraiu: 2003 – 2005 vicepreședintele Consiliul Reprezentanțiilor Județeni Cluj, 2005 – 2011 vicepreședinte UDMR Cluj, membru în Consiliul Reprezentanțiilor Unionali, preşedintele Consiliului Aleșilor Locali din Transilvania Centrală, iar în 2008 a primit premiul pentru activitate adminsitrativă „Bradul Argintiu”.
Ștefan POPA
G a zis
Vasile Ilie- bafta!!!
Succes PP-DD !!!!!