Un eveniment cultural de importanta nationala centrat pe personalitatea lui Tudor Arghezi s-a desfasurat la acest sfirsit de saptamina in Bacau, in prezenta Mitzurei Arghezi, fiica poetului român. Dupa mai multi ani in care un foarte valoros bust de bronz al scriitorului, realizat de sculptorul Ion Irimescu in 1968, a zacut fara sa-l vrea nimeni, in holul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau, acesta a fost in sfirsit adoptat si pus in valoare de Scoala de Arte si Meserii „Dimitrie Leonida”, in gradina din fata institutiei de invatamint. Lucrarea de arta, evaluata la o suma foarte mare, dar donata scolii de Directia de Cultura, a fost dezvelita si sfintita ieri in prezenta a numeroase personalitati, oameni de cultura, oameni de afaceri, cadre didactice, elevi dar si candidati social – democrati care au speculat momentul pentru a fi vazuti. Frumusetea de necontestat a sculpturii, prezenta Mitzurei Arghezi, care a adus de la mormintul parintilor sai de la Martisor un pumn de pamint de pus la baza soclului pe care bacauanii l-au ridicat pe tatal sau, slujba de comemorare a poetului de la Martisor si a sculptorului Ion Irimescu, ziua rece dar insorita de toamna, recitalul de poezie argheziana al copiilor de gradinita zgribuliti, stingaci dar adorabili, apropierea bisericii pictata de Nicu Enea, a facut din acest eveniment, urmarit pina si de oamenii simpli din cartierul CFR, catarati pe gardul scolii s-o vada pe Mitzura, un moment peste care uitarea se va aseza greu. „Tatal meu pretuia Scolile de Arte si Meserii, spunea ca meseria invatata aici nu se uita o viata. Va multumesc cu sufletul pentru bucuria pe care mi-ati facut-o, am adus citeva carti pentru biblioteca de aici si o fotografie a lui Tudor Arghezi. Va astept sa veniti cu parintii la Martisor, sa vizitati Casa Memoriala. Ma sunati si atita sa-mi spuneti: «miine venim»”, s-a adresat Mitzura Arghezi elevilor.
Scoala renunta la Leonida, in favoarea lui Arghezi
Conducerea Scolii de Arte si Meserii „D.Leonida” intentioneza sa faca demersurile necesare ca institutia sa-si schimbe numele si sa-l preia pe cel al poetului Tudor Arghezi. Deocamdata, scoala a inaugurat vineri un Centru de Documentare si Informare „Tudor Arghezi”. Pe muzica lui Leonard Cohen, asteptata de elevi cu sampanie Athenee Palace, urmarita de personalitati ale Bacaului, Mitzura Arghezi a taiat panglica CDI-ului, botezat dupa numele literar al tatalui sau. Mitzura lui Arghezi a scris in cartea de onoare a scolii, a zimbit, a motiit, parca, la rastimpuri, iar in jurul sau imaginea tatalui sau se recrea di cuvintele celor care l-au cunoscut sau l-au citit.
Mitzura, despre Tudor Arghezi
Comemorarea poetului Tudor Arghezi a inceput joi seara la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” cu o prelegere a fiicei sale despre relatia poetului român cu politica. Joviala, energica, frumoasa si demna, in ciuda celor 80 de ani ai sai, Mitzura Arghezi a tinut sa sublinieze ca scriitorul „Cuvintelor potrivite” nu s-a vindut politicii. Vizionarea a doua filme documentare cu Tudor Arghezi si recitalul sustinut de actorii Firuta Apetrei si Stelian Preda a recreat o punte sufleteasca intre poetul din manuale si bacauanii cistigati de hitrul scriitor, de umaniatea acestui „clasic”. Intilnirea cu Tudor Arghezi s-a facut in cadrul „Salonului Artelor”, un eveniment cultural organizat de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau, care a avut ca parteneri in acest demers Scoala de Arte si Meserii „Dimitrie Leonida” si Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” si Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”. Au mai colaborat la realizarea acestei editii Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina”, Societatea de Stiinte Filologice din România si Uniunea Scriitorilor din România, filialele Bacau.
Lasă un răspuns